Wielkanocny przepis Magdy Gessler na jajka faszerowane po polsku
Fot. 123RF

Wielkanocny przepis Magdy Gessler na jajka faszerowane po polsku

Wielkanoc to smaki tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć przy suto zastawionym stole. Podczas wielkanocnego śniadania nie może zabraknąć żuru, jajek w majonezie, sałatki jarzynowej, swojskich wędlin, białej kiełbasy, babki drożdżowej i… jaj faszerowanych po polsku! Poznaj przepis Magdy Gessler na staropolski przysmak, który stanie się Twoim ulubionym.

Jajka faszerowane po polsku według Magdy Gessler

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g mrożonych prawdziwków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek koperku
  • 100 ml śmietanki
  • surowe jajko
  • 50 g tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotowane na twardo przekrój wzdłuż ostrym nożem. Delikatnie wyjmij żółtka i białka, tak, aby nie uszkodzić skorupek jajek. Żółtka posiekaj. Rozmroź grzyby i drobno posiekaj, a następnie posiekaj cebulę. Podsmaż warzywa na łyżce oliwy. Na patelnię doda posiekane jajka, koperek i śmietankę. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Całość delikatnie mieszaj. Gotowe nadzienie włóż do skorupek. Wyrównaj wierzch jajek łyżką. Następnie posmaruj je z wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp bułką tartą Pogrzej porcję oliwy na dużej patelni i ułóż na niej panierowane jajka. Smaż, aż się w całości zarumienią.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również