Nadchodzący sezon artystyczno-kulinarny zapowiada się naprawdę obiecująco. Restauracja KLONN kusi doskonałym jedzeniem, wspaniałymi koncertami i wystawami sztuki. To wszystko znajdziemy w centrum miasta, w zielonym sercu Warszawy.
KLONN mieści się przy Parku Ujazdowskim, w drodze do Centrum Sztuki Współczesnej, obok Instytutu Teatralnego oraz Parku Łazienkowskiego. Warszawiakom i turystom oferuje ucieczkę od zgiełku wielkiego miasta, otwartość na zieleń, wspaniałą kuchnię, a także piękne, minimalistyczne wnętrza zaprojektowane z wyjątkową dbałością o detale. Każdy mebel restauracji ma swoją historię – został wybrany, wykonany, zaprojektowany lub odnowiony przez gospodarza tego miejsca – znanego i cenionego architekta – Mirosława Nizio. Na ścianach lokalu można podziwiać prace młodych polskich artystów, a kompozycje kwiatowe tworzy sam właściciel. On również wybiera muzykę dla swoich gości. Całości wyjątkowego kulinarno-artystycznego doświadczenia dopełnia dwustuletni rozłożysty klon, pomnik przyrody, drzewo rosnące w ogrodzie restauracji. To od niego lokal wziął swoją nazwę, a także inspiracje dla kuchni, przestrzeni i wydarzeń sztuki, które współtworzą to miejsce.
W nadchodzącym sezonie KLONN przygotował ciekawy program wydarzeń kulturalnych z udziałem młodych artystów pochodzących z różnych światów – muzycznego, literackiego, sztuk wizualnych i performatywnych. „Spotkania pod klonem” startują w maju i odbywać się będą aż do września. Plan wydarzeń komunikowany będzie w social mediach restauracji. Już teraz wspomnieć możemy m.in. o wernisażach sztuki współczesnej, koncertach muzyki klasycznej, spotkaniach jazzowych, wieczorach filmowych w ogrodzie czy sesjach DJ-skich. Za koncepcję eventów odpowiada twórca miejsca – Mirosław Nizio, który jest jednocześnie mecenasem kultury, od wielu lat prowadzi Galerię Nizio na warszawskiej Pradze.
W KLONNIE króluje kuchnia prosta, ale też świadoma, czerpiąca z natury, bogata w jakościowe produkty. Dlatego tak mocno lokal stawia na współpracę z rodzimymi, ekologicznymi gospodarstwami. Warzywa pochodzą od lokalnych dostawców, a ryby i owoce morza z najczystszych polskich i europejskich akwenów. „Doskonała jakość produktów, znajomość ich pochodzenia, a także historia stojąca za producentami, to podstawa mojej kuchni. To one decydują o smaku i wyglądzie serwowanych potraw” – mówi Adam Anikiel, szef kuchni restauracji KLONN.
„W tegorocznej karcie wiosennej KLONNU przeważać będą dania lekkie. Będzie dużo warzyw, a także cytrusowych, kwiatowych i pikantnych dressingów. W karcie znajdą się również treściwe i intensywne w smaku dania mięsne, jednak te świeże smaki odegrają najważniejszą rolę. W przystawkach i daniach głównych wykorzystam przyrządzane przez nas kiszonki oraz pojawiające się na wiosnę nowalijki” – kontynuuje Anikiel.
Restauracja KLONN to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Warto je odwiedzić, zwłaszcza w sezonie wiosenno - letnim. Ogród letni ze starodrzewiem w połączeniu z wyjątkowo zaprojektowanym wnętrzem to nie lada gratka dla miłośników świetnej kuchni, natury, architektury i sztuki. Mix unikalny!
Fot. mat. prasowe