Egzotyczne, kolorowe , pyszne! Zabieram Was w sentymentalną podróż smaków. Egzotyczną podróż Spadło!
Nadeszły dziwne czasy, spotykamy się z przyjaciółmi i rozmawiamy na temat wakacji. Temat jakby szybko zanika, jest jakby nie wygodny. Sytuacja na świecie jest nadal ciężka i trudna przez pandemię. Marzenia o szalonych wakacjach na innym kontynencie zanikają w przedbiegach, dalekie egzotyczne podróże odkładamy na bezpieczny czas. Może w przyszłym roku będziemy mogli poleżeć na plaży w Tajlandii i zjeść wspaniałe potrawy lokalnej kuchni. Zamykam oczy i widzę te wszystkie kulinarne wspomnienia. Te smaki, które zapamiętałem najbardziej dziś serwuje na nowo, na swój sposób.
Świeże Spring Rolls ( proporcje na 10)
Papier ryżowy 10 arkuszy
2 duże ogórki
Papryka czerwona
Papryka zółta
5 plastrów ananas
Pęczek kolendry
dwie małe sałaty rzymskie
Opakowanie malin
Masło
Filet z dorsza atlantyckiego 400g
Sos sojowy
Sezam
Ostry sos majonezowy ze Srirachą
Wszystkie warzywa należy bardzo starannie umyć, a nawet wyparzyć we wrzątku. Czerwoną i zółtą paprykę, obranego ogórka oraz ananasa należy pokroić w bardzo drobne słupki. Posolonego z obydwu stron dorsza smaż na maśle około 3-4 minuty z każdej strony, wszystko zależy od grubości filetu, mój miał około 2 cm . W nawilżony papier ryżowy zawijamy warzywa, rybę, kilka listków kolendry, ananasa, 3-4 maliny oraz porwaną na drobne kawałki sałatę rzymską. Spring Rolle zawsze podaje z sosem sojowym i sezamem, oraz ulubionym ostrym sosem majonezowym.
Surówka z mango
mała główka czerwonej kapusty
2 mango
pęczek drobnego szczypioru
Pęczek kolendry
2 garści obranych orzechów arachidowych
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Sok z jednej cytryny
2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej w płatkach
sól, pieprz
Umytą kapustę należy bardzo drobno poszatkować. Mango pokrój w małą kosteczkę. Orzechy upraż na rozgrzanej patelni. Przygotuj sos z oliwy i soku cytryny, wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, nie zapomnij o drobno posiekanej kolendrze i szczypiorku oraz przyprawach. Kapusta jest idealnym składnikiem do dań głównych, ale również sprawdzi się jako smaczna i soczysta przystawka.
Kolorowy burger
500g mąki przennej
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdzy
1 łyżeczka cukru
250 ml mleka
50 g masła
2 jajka
sezam
2 łyżki koncentratu buraczanego
8 plastrów świeżego ananasa
8 plastrów wędzonego żółtego sera
Puszka żółtego jackfruita 565 g
Czerwona cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy do smażenia
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka słodkiej papryki wędzonej
łyżka mielonego kuminu
Sól, pieprz
8 średniej wielkości boczniaków
3 jajka
200g mąki przennej
opakowanie panierki panko
Olej do smażenia
Rukola
Majonez
Sriracha
Czas na danie główne, o to mój kolorowy i smaczny burger nazwałbym go wręcz szalonym! Lekko różowa bułeczka przekładana jest smażonym boczniakiem panierowanym w panko, pieczonym ananasem i kawałkami jackfruita. Nie może zabraknąć najprostszego ostrego sosu z majonezu i srirachy i chrupiącej świeżej rukoli.
Przepis na ciasto:
Rozgrzej masło w małym rondelku i odstaw do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sól. Pokrusz drożdże do małej miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj, wlej pół szklanki ciepłego mleka i odstaw pod przykryciem bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia. Wlej wyrośnięte drożdże do przesianej mąki z solą, cały czas delikatnie mieszając. Stopniowo wlewaj resztę ciepłego mleka, wbij jajko i dodaj resztę cukru oraz wystudzone rozpuszczone masło. Nie zapomnij o dwóch łyżkach koncentratu buraczanego, bułeczki będą miały piękny delikatnie różowy kolor. Wyrabiaj ciasto około 15 minut. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłym miejscu. Po upływie czasu wyjmij ciasto na stolnice i wyrabiaj je z małą ilością mąki, podziel na 8 równych kulek i pod przykryciem odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj zmieszanym żółtkiem i mlekiem posyp sezamem i piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-17 minut.
Ananas:
Piecz plastry ananasa z wędzonym żółtym serem około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser będzie rozpuszczony i lekko chrupiący.
Jackfriut:
Odsącz Jackfriuta z zalewy i pokrój go na mniejsze kawałki. Rozgrzej na patelni olej do smażenia, pokrój cebule w drobną kostkę i zeszklij ja na patelni, dodaj rozgniecione przez praskę 3 ząbki czosnku oraz pokrojonego na mniejsze kawałki jackfriuta. Smaż na małym ogniu około 15 minut, dodaj szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz oraz po łyżce mielonego kuminu i słodkiej wędzonej papryki. Smaż około 5 minut i dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i odrobinę wody. Duś około 10 minut.
Boczniak w panko.:
Umyj dokładnie boczniaki i odsącz nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Przed panierowaniem grzybów należy je dobrze posolić. Przygotuj dwa talerze . Do pierwszego wsyp panierkę, w drugim będzie mąka. W głębszej misce roztrzep jajka. Panierowanie zacznij od mąki, kolejnym etapem je zamoczenie boczniaka w jajku, na końcu w panierce panko. Zrób tak z każdym kawałkiem grzybów.
Smaż na rozgrzanym oleju słonecznikowym aż się zrumienią i będą chrupiące. Uważaj nie przesadź z temperaturą, aby się nie spaliły. Odkładaj usmażone grzyby na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotuj ostry sos majonezowy, na jedną duża łyżkę majonezu zawszę daje łyżeczkę srirachy .
Rozkrój bułkę, posmaruj spodnią część sosem majonezowym, ułóż garść rukoli, boczniaka, potrawkę z jackfriuta oraz pieczonego ananasa z wędzonym serem, przykryj drugą częścią bułki, kolory burger jest gotowy!