Kuchnia

Spadło w kuchni: pamiątka z wakacji- azjatyckie smaki

Spadło w kuchni: pamiątka z wakacji- azjatyckie smaki
Surówka z mango
Fot. Maciej Spadło

Egzotyczne, kolorowe , pyszne! Zabieram Was w sentymentalną podróż smaków. Egzotyczną podróż Spadło!

Nadeszły dziwne czasy, spotykamy się z przyjaciółmi i rozmawiamy na temat wakacji. Temat jakby szybko zanika, jest jakby nie wygodny. Sytuacja na świecie jest nadal ciężka i trudna przez pandemię. Marzenia o szalonych wakacjach na innym kontynencie  zanikają w przedbiegach, dalekie egzotyczne podróże odkładamy na bezpieczny czas.  Może w przyszłym roku będziemy mogli poleżeć na plaży w Tajlandii i zjeść wspaniałe potrawy lokalnej kuchni. Zamykam oczy i widzę  te wszystkie kulinarne wspomnienia. Te smaki, które zapamiętałem najbardziej dziś serwuje na nowo, na swój sposób. 

Maciej Spadło

 

Świeże Spring Rolls ( proporcje na 10)

Papier ryżowy 10 arkuszy

2 duże ogórki

Papryka czerwona

Papryka zółta

5 plastrów ananas

Pęczek kolendry

dwie  małe sałaty rzymskie

Opakowanie malin

Masło

Filet z dorsza atlantyckiego 400g

Sos sojowy

Sezam

Ostry sos majonezowy ze Srirachą

Wszystkie warzywa należy bardzo starannie umyć, a nawet wyparzyć we wrzątku.  Czerwoną i zółtą paprykę, obranego ogórka oraz ananasa należy pokroić w bardzo drobne słupki. Posolonego z obydwu stron dorsza smaż na maśle około 3-4 minuty z każdej strony, wszystko zależy od grubości filetu, mój miał około 2 cm . W nawilżony papier ryżowy zawijamy warzywa, rybę, kilka listków kolendry, ananasa, 3-4 maliny oraz porwaną na drobne kawałki sałatę rzymską. Spring Rolle zawsze podaje z sosem sojowym i sezamem, oraz ulubionym ostrym sosem majonezowym.

 

Maciej Spadło

 

Surówka z mango

mała główka czerwonej kapusty

2 mango

pęczek drobnego szczypioru

Pęczek kolendry

2 garści obranych orzechów arachidowych

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

Sok z jednej cytryny

2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej w płatkach 

sól, pieprz

 

Umytą kapustę należy bardzo drobno poszatkować. Mango pokrój w małą kosteczkę. Orzechy upraż na rozgrzanej patelni.  Przygotuj sos z oliwy i soku cytryny, wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, nie zapomnij o drobno posiekanej kolendrze i szczypiorku oraz przyprawach. Kapusta jest idealnym składnikiem do dań głównych, ale również sprawdzi się jako smaczna i soczysta przystawka. 

 

Maciej Spadło

 

Kolorowy burger

500g mąki przennej

1 łyżeczka soli

25 g świeżych drożdzy

1 łyżeczka cukru

250 ml mleka

50 g masła

2 jajka

sezam 

2 łyżki koncentratu buraczanego

8 plastrów świeżego ananasa

8 plastrów wędzonego żółtego sera 

Puszka żółtego jackfruita 565 g 

Czerwona cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy do smażenia

3 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżka słodkiej papryki wędzonej

łyżka mielonego kuminu

Sól, pieprz 

8 średniej wielkości boczniaków 

3 jajka

200g mąki przennej

opakowanie panierki panko

Olej do smażenia 

Rukola

Majonez

Sriracha

Czas na danie główne, o to mój kolorowy i smaczny burger nazwałbym go wręcz szalonym! Lekko różowa bułeczka przekładana jest smażonym boczniakiem panierowanym w  panko, pieczonym ananasem i kawałkami jackfruita. Nie może zabraknąć najprostszego ostrego sosu z majonezu i srirachy i chrupiącej świeżej rukoli.

Przepis na ciasto:

Rozgrzej masło w małym rondelku i odstaw do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sól. Pokrusz drożdże do małej miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj, wlej pół szklanki ciepłego mleka i odstaw pod przykryciem bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia. Wlej wyrośnięte drożdże do przesianej mąki z solą, cały czas delikatnie mieszając. Stopniowo wlewaj resztę ciepłego mleka, wbij jajko i dodaj resztę cukru oraz wystudzone rozpuszczone masło. Nie zapomnij o dwóch łyżkach koncentratu buraczanego, bułeczki będą miały piękny delikatnie różowy kolor.  Wyrabiaj ciasto około 15 minut. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłym miejscu. Po upływie czasu wyjmij ciasto na stolnice i wyrabiaj je z małą ilością mąki, podziel na 8 równych kulek i pod przykryciem odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.  Wyrośnięte bułeczki posmaruj zmieszanym żółtkiem i mlekiem posyp sezamem i piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-17 minut. 

 

Ananas:

Piecz plastry ananasa z wędzonym żółtym serem około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser będzie rozpuszczony i lekko chrupiący.

Jackfriut:

Odsącz Jackfriuta z zalewy i pokrój go na mniejsze kawałki. Rozgrzej na patelni olej do smażenia, pokrój cebule w drobną kostkę i zeszklij ja na patelni, dodaj rozgniecione przez praskę 3 ząbki czosnku oraz pokrojonego na mniejsze kawałki jackfriuta. Smaż na małym ogniu około 15 minut, dodaj szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz oraz po łyżce mielonego  kuminu i słodkiej wędzonej papryki. Smaż około 5 minut i dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i odrobinę wody. Duś około 10 minut. 

Boczniak w panko.:

Umyj dokładnie boczniaki i odsącz nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Przed panierowaniem grzybów należy je dobrze posolić. Przygotuj dwa talerze . Do pierwszego wsyp panierkę, w drugim będzie mąka. W głębszej misce roztrzep jajka. Panierowanie zacznij od mąki, kolejnym etapem je zamoczenie boczniaka w jajku, na końcu w panierce panko. Zrób tak z każdym kawałkiem grzybów. 

Smaż na rozgrzanym oleju słonecznikowym aż się zrumienią i będą chrupiące. Uważaj nie przesadź z temperaturą, aby się nie spaliły.  Odkładaj usmażone grzyby na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Przygotuj ostry sos majonezowy, na jedną duża łyżkę majonezu zawszę daje łyżeczkę srirachy . 

Rozkrój bułkę, posmaruj spodnią część sosem majonezowym, ułóż garść rukoli, boczniaka, potrawkę z jackfriuta oraz pieczonego ananasa z wędzonym serem, przykryj drugą częścią bułki, kolory burger jest gotowy!

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również