Wsparcie w odchudzaniu – produkty o ujemnej wartości kalorycznej
Fot. iStock

Wsparcie w odchudzaniu – produkty o ujemnej wartości kalorycznej

Ujemna wartość kaloryczna to oczywiście pojęcie umowne, ponieważ nie istnieje żywność, która zawierałyby mniej niż zero kalorii. Wszystko ma kalorie (wyjątek to woda mineralna). Ale są produkty, na których strawienie zużywamy więcej kalorii, niż nam one dostarczają.

Owoców i warzyw, które dają ujemny bilans kaloryczny, jest całkiem sporo, są to m.in.: brzoskwinie, cykoria, jabłka, karczochy, maliny, mandarynki, mango, marchew, melon, papryka, pomarańcze, por, rzodkiewki i szpinak oraz zioła: bazylia, estragon, mięta, szałwia, tymianek. Ale najwięksi sprzymierzeńcy w utrzymaniu szczupłej sylwetki, to:

  • Seler naciowy – „król” ujemnych kalorii – 100 g dostarcza 15 kcal, a organizm potrzebuje 95 kcal, żeby go strawić. Poza tym seler naciowy wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, zapobiega zaparciom, jest bogatym źródłem witaminy A i z grupy B oraz żelaza i selenu, a także błonnika, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy.
  • Sałata – 12 kcal w 100 g, przy czym warto dodać, że główka sałaty masłowej waży 220 g, czerwonej karbowanej – 120 g, rzymskiej – 350 g. Najcięższa jest sałata lodowa – główka waży 400 g. To oznacza, że w jednym liściu sałaty masłowej jest 1 kcal, a w jednym liściu sałaty lodowej – 6 kcal. Sałata zawiera dużo mikroelementów, m.in. żelaza, manganu, magnezu, jest wyjątkowo bogata w przeciwutleniacze oraz witaminy C, E i z grupy B, przyspiesza przemianę materii, poprawia pracę jelit. Aby sałatka z sałaty była niskokaloryczna, nie należy dodawać do niej dressingów i dodatków jak majonez czy śmietana.
  • Ogórki – 13 kcal w 100 g. Oprócz tego ogórki przyspieszają trawienie, usuwają nadmiar wody z organizmu i pomagają usunąć toksyny. Świetnie też gaszą pragnienie. Ogórki zachowują swoje dobroczynne właściwości, jeśli nie są posolone.
  • Szparagi – 18 kcal w 100 g. Poza tym szparagi usuwają z organizmu toksyny i nadmiar wody, mają działanie antynowotworowe, poprawiają krzepliwość krwi i pracę nerek, przeciwdziałają kamicy nerkowej i chorobie Alzheimera, zawierają rzadkie mikroelementy – azot, siarkę i selen.
  • Brokuły – 33 kcal w 100 g. Oprócz tego brokuły zawierają mnóstwo witaminy C (200 g brokułów w całości pokrywa jej dzienne zapotrzebowanie), wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają nowotworom i nadciśnieniu, wzmacniają kości.
  • Arbuzy – 36 kcal w 100 g. Arbuzy przyspieszają przemianę materii, mają działanie moczopędne, dzięki czemu wspomagają usuwanie toksyn, są bogatym źródłem kwasu foliowego, wzmacniają kości, mają działanie przeciwnowotworowe.
  • Ananasy – 41 kcal w 100 g surowego ananasa (ananasy z puszki są znacznie bardziej kaloryczne). Poza tym surowe ananasy przyspieszają spalanie tłuszczów i usuwanie toksyn, zapobiegają chorobom układu krwionośnego, stabilizują poziom glukozy we krwi, działają przeciwzapalnie.
  • Grejpfruty – 42 kcal w 100 g (czerwone; w innych odmianach wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić). Poza tym grejpfruty przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie i poprawiają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, zapobiegają chorobom serca, zawierają dużo silnych przeciwutleniaczy.
Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również