Trwa Festiwal FineDiningWeek®! Do 11 sierpnia wszyscy miłośnicy doskonałej kuchni mają okazję skosztować wyrafinowanych dań najlepszych szefów kuchni w Polsce. Odkryjcie finezję fine diningu w wyjątkowych cenach. Oto 15 restauracji, które warto odwiedzić w trakcie tego kulinarnego święta!
Spis treści
Trwająca do 11 sierpnia edycja FineDiningWeek® to jedyna okazja w roku, by odkryć wyjątkowe menu w restauracjach premium w okazyjnej cenie. Spośród prawie 100 restauracji biorących udział w Festiwalu, wybraliśmy 15 adresów, których nie można ominąć tego lata. Goście mają do wyboru krótszą lub dłuższą ofertę: 3 dania + amuse-bouche za 99 zł, 5 dań + amuse-bouche + za 179 zł, oraz większe, rozbudowane menu w cenie powyżej 300 zł. Rezerwujcie mistrzowskie menu na https://FineDiningWeek.pl.
Mieszcząca się w zabytkowej kamienicy na Rynku Nowego Miasta EnotekaWarszawska to restauracja, która zaprasza mieszkańców i turystów na kuchnię polską w zupełnie nowym, pomysłowym wydaniu. Jej właściciele - Joanna i Kuba dbają o każdy detal i Enotekę traktują jak swój drugi dom. Eleganckie wnętrza, widok na Stare Miasto, przyjazna atmosfera i kreatywność Chefa Marcina Więcka to powody, dla których to właśnie Enoteka została wybrana na gospodarza tegorocznej, uroczystej kolacji medialnej z okazji rozpoczęcia FineDiningWeek®. Wizyta w Enotece to wyjątkowe doświadczenie zarówno kulinarne, jak i estetyczne, które zapamiętacie na długo.
Koncept, który w 2022 roku zyskał nowy charakter, kuchnię i inspiratora - Piotra Kędzierskiego. Pod jego wodzą w restauracji poczujecie się jak u siebie. To idealne miejsce, by spróbować polskich dań autorstwa Chefowej Sandry Kotowicz, zachwycić się unikatowym wnętrzem zabytkowej kamienicy i zostać do rana na imprezie z DJ-em. “Pod Gigantami” to miejsce spotkań na wiele okazji. Ugościło również Ambasadorów FineDiningWeek® na kolacji inaugurującej Festiwal. W menu znajdziecie, m.in.: fasolkę szparagową z sosem holenderskim i skórką pomarańczową oraz rozpływające się w ustach pyzy z gęsiną.
Epoka to połączenie niezobowiązującej elegancji i wyśmienitej kuchni. Oferuje twórcze przepisy i profesjonalną, przyjazną obsługę. To miejsce, gdzie luksus spotyka się z luzem, pozwalając Gościom na relaks i jednoczesne delektowanie się wyjątkowymi doznaniami kulinarnej podróży. Chef Marcin Przybysz odtwarza zapomniane przepisy, przenosząc Gości do nieoczywistej i zaskakującej kuchni staropolskiej sprzed lat. W ramach Festiwalu restauracja oferuje niezwykłe doświadczenie specjalne i kolację skrojona indywidualnie pod każdego gościa.
Krakowska restauracja mieszcząca się przy ul. Estery 12 to koncept zachęcający do odkrywania nowych smaków i dzielenia się nimi z bliskimi. Docenili ją krytycy Michelin przyznając restauracji nagrodę Bib Gourmand. W Foldze chodzi o to, by stół podczas posiłków zamieniał się w miejsce wymiany emocji, doświadczeń oraz smaków. Na FineDiningWeek® poza klasyczną opcją rezerwacji 5-daniowego menu, na Gości czeka również doświadczenie specjalne, które przybliży ideę Folgi - dania zostaną zaserwowane tak, by ułatwić dzielenie się i wspólną celebrację każdej pozycji z menu.
Zabytkowe detale wnętrza oraz piękne otoczenie tego miejsca pozwalają Gościom doświadczyć atmosfery dawnego Krakowa. Garden to nazwa nieprzypadkowa - zachwyć się niezwykłym ogrodem, który kryje restauracja i zostań tu na dłużej, rozsmakowując się w sezonowej kuchni. Autorskie menu zmienia się wraz z porami roku, ale niezmiennie skosztujecie tu popularnych dań kuchni z całego świata, przygotowywane i selekcjonowane wyłącznie z regionalnych, sezonowych produktów.
Poznański koncept Młyńska 12 łączy ze sobą biznesową i prywatną strefę życia na najwyższym poziomie. Kulinarna wizytówka tego miejsca to przedstawiona w Czerwonym Przewodniku Michelin 2023 restauracja The Time. Odkryjecie tu wyjątkową kompilację lekkości, dobrego smaku i sezonowości z elementami fine diningu. Chef kuchni Dawid Łagowski, który z finezją kreuje menu to półfinalista 6. edycji programu TOP CHEF i jedna z bardziej rozpoznawalnych twarzy polskiej gastronomii. Z okazji Festiwalu FineDiningWeek® przygotował dwie propozycje menu składające się z 5 wyjątkowych dań.
To restauracja, kawiarnia i bar w jednym. Serwowana tu międzynarodowa kuchnia, urozmaicona lokalnymi akcentami, zyskuje współczesnego sznytu. W trakcie swojego pierwszego FineDiningWeek® restauracja zaprasza na dwie wersje 3-daniowego menu, które wznoszą doznania smakowe na wyższy poziom. Unikatowe festiwalowe kompozycje to na przykład: tatar z troci z dressingiem ogórkowym, piklowaną szalotką, oliwą koperkową i chrupiącymi ziemniakami, zapiekanka z cukinii, sera koziego łomnickiego i miodu spadziowego oraz burrata z paprykową konfiturą, brzoskwinią i pesto z rukoli.
NIESZTUKA to neo bistro, w którym w myśl filozofii glocal, sezonowe, lokalne produkty łączone są z wpływami z całego świata. Karta jest krótka i zmienia się bardzo często, nawet kilka razy w tygodniu. Można w niej znaleźć inspiracje z Azji, Ameryki Południowej, egzotyczne ryby i owoce morza oraz najlepszą polską wołowinę. Restauracja mieści się w starym Klubie Aktora na najpiękniejszej ulicy Gdańska - Mariackiej. Wnętrze jest przytulne, pełne ciepłego światła, cegły i starego drewna.
Gdyńska restauracja Butchery & Wine to młodsza siostra znanego lokalu z Warszawy z Chefem Mateuszem Ciałkiem u sterów. Tego lata dołączyła do zaszczytnego grona restauracji z rekomendacją w przewodniku Michelin i ma apetyt na jeszcze więcej. Z okazji Festiwalu FineDiningWeek® Chef przygotował dwie propozycje menu dla prawdziwych koneserów kuchni premium, wśród dań m.in.: zupa z raków z ziemniakami dauphinoise i dżemem z fenkuła oraz noga z kaczki nadziewana Foie Gras i truflami, szpinak i sos madera.
To jedno z miejsc, którego rozwój można obserwować z absolutną przyjemnością. Na czele kuchni zdolny Chef Norbert Szefer, który mimo młodego wieku zaskakuje kulinarną dojrzałością i zachwyca mnogością kreatywnych pomysłów. Zwycięska restauracja wiosennej edycji Plebiscytu Gości RestaurantWeek® debiutuje na FineDiningWeek® 3-daniowym menu o nienagannej kompozycji.
Restauracja fusion w sercu łódzkich Ogrodów Geyera, której nazwa jest oczywistym nawiązaniem do tajemniczej historii miasta oraz do lokalizacji nad samą rzeką Jasień. To również symboliczna paralela do kuchni fusion, która bywa zmienna jak rzeka, łącząc przepisy różnych stylów kulinarnych, regionów, a nawet epok.
Najbardziej zielona restauracja w Bielsku-Białej. Serwowana tu międzynarodowa kuchnia autorstwa Chefa Krystiana Szklarczyka wzbogacona jest regionalnymi składnikami. W trakcie FineDiningWeek® prezentują dwie wersje 3-daniowego menu, gwarantujące boskie doznania smakowe! Unikatowe festiwalowe kompozycje to m.in.: ceviche z dorsza z kawiorem i emulsją szpinakową, halibut z pieczoną figą i białą czekoladą oraz filet z kaczki z wiśniami w winie marsala.
W wybudowanym na przełomie XX wieku stylowym budynku Starej Poczty w Gliwicach znajduje się koncept restauracyjny Pocztowa 44. Kultywowana jest w nim idea food sharingu, czyli praktyka dzielenia się jedzeniem i chwilą przy stole. Trzydaniowe menu z okazji Festiwalu FineDiningWeek® prezentuje wysoki poziom gliwickich kucharzy i zachęca do wspólnego odkrywania nowych smaków.
Lokal unikatowy – najstarsza reprezentacyjna gospoda miejska świata, której początków można szukać już w XIII wieku. Zlokalizowana w samym sercu wrocławskiego Rynku, w zabytkowych gotyckich podziemiach Starego Ratusza. Laureaci tytułu “Najpopularniejsza Restauracja we Wrocławiu” w zeszłorocznej edycji FineDiningWeek®, tym razem zapraszają m.in. na: ośmiornicę z chutneyem mango, patataki i szafranem, maślaną brioche z foies gras i kawiorem z jesiotra, bażanta z kasztanami oraz eklera pistacjowego z białą czekoladą.
“Z pola na stół” - to idea, która przyświeca twórcom pałacowej restauracji, i która przejawia się w każdym jej aspekcie. Wszystkie receptury mają swój początek w produkcie i jego jakość jest w Pałacu Mojęcice najwyższym priorytetem. Sery, masło czy inne produkty mleczne powstają tu z wysokiej jakości mleka od własnych krów. Samodzielnie uprawiane są również warzywa, zioła, jadalne kwiaty i owoce, a grzyby, owoce leśne i dzikie, zapomniane rośliny zbierane są w pobliskich lasach. Wszystko co trafia na talerze Gości jest świeże, zdrowe, naturalne i znakomite w smaku. Festiwalowe menu jest zdecydowanie warte kulinarnej wycieczki do Wołowa.