Spadło w kuchni: Festiwal młodego ziemniaka
Tarta z chipsami
Fot. Maciej Spadło

Spadło w kuchni: Festiwal młodego ziemniaka

To ostatni moment, by przyrządzić młode ziemniaki. Warto. Dla mnie są świetnym materiałem do eksperymentów w kuchni. Rewelacyjnie komponują się z innymi młodymi warzywami. Pieczone z burakiem i marchewką nabierają jeszcze większej słodyczy, z oliwą truflową stają się wyraziste, a w towarzystwie twarogu i ziół przypominają smaki z dzieciństwa. Oto trzy pomysły na przygotowanie młodych ziemniaków. 

krem z pieczonych młodych ziemniaków z oliwą truflową
fot. Maciej spadło

Krem z pieczonych młodych ziemniaków z oliwą truflową

Składniki na bulion warzywny:
3 marchewki
2 pietruszki
por
1/2 selera
1/2 pęczka natki pietruszki
3 litry wody
2 łyżeczki soli
2 litry bulionu warzywnego
2 kg młodych ziemniaków
3-4 łyżki oliwy truflowej
natka koperku
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/4 kostki masła
3 łyżki oliwy do smażenia
pieprz, sól

Dokładnie umyj wszystkie warzywa, pamiętaj aby do przygotowania kremu wybrać małe ziemniaki, aby móc je upiec w całości.

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni, ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, skropl delikatnie olejem słonecznikowym lub rzepakowym i przyprósz solą oraz pieprzem. Piecz około 25-30 minut do przyrumienienia skórki. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ziemniaków. Uważaj, nie spal ich.

Po wyjęciu kartofli z pieca, odstaw je aby wystygły. Obierając ziemniaki zostaw przypieczony spód na którym leżał ziemniak w trakcie pieczenia. Chrupka skórka sprawi, że krem będzie smakował bardziej intensywnie. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę, wsyp odrobinę świeżo zmielonego pieprzu oaz dodaj obrane ziemniaki, smaż na małym ogniu. Po 20- 25 minutach wlej do garnka bulion, bez warzyw na których był gotowany i gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Zblenduj całość, dodaj 3 łyżki kwaśnej śmietany oraz 3-4 łyżki oliwy truflowej dodaj sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie. Podawaj krem z drobno posiekaną natką koperku. Lubie podawać krem z grillowanymi w czosnku zielonymi szparagami. Całość możesz delikatnie skroplić oliwą truflową.

gulasz z młodych warzyw
FOT. MACIEJ SPADŁO

 

Gulasz z młodych warzyw

1,5 kg młodych ziemniaków
1 pęczek zielonych szparagów
2 pęczki młodych marchewek
2 czerwone cebule
pęczek koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 kg młodych buraków
1 główka czosnku
0,5 litra wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki miodu
oliwa z oliwek
pieprz, sól

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do pieczenia gulaszu wybierz duże naczynie żaroodporne, które będzie można przykryć. Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Ziemniaki pokrój na połówki, ewentualnie ósemki, jest to kwestia ich wielkości. Staram się wybierać te mniejsze. Obierz buraki i pokrój na grubsze plastry, cebulę na ćwiartki. Młode marchewki nie wymagają obierania, wystarczy je dokładnie umyć. Pokrój je na 4 równe części. Łodygi szparagów kroimy na 2 cm słupki, ważne aby główki zostały w całości.  W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszaj wszystkie warzywa z drobno posiekaną natką pietruszki i koperku. Dodaj 1/3 szklanki oliwy z oliwek, łyżkę soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Na wierzch ułóż główkę czosnku. Piecz około 40 minut pod przykryciem. Wymieszaj 0,5 litra wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu i wlej do warzyw po 40 minutach pieczenia. Piecz bez pokrywki około 30 minut, aby woda mogła wyparować. Podawaj gulasz z drobno posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem. 

tarta z chipsami
FOT. MACIEJ SPADŁO

Tarta z chipsami

 

6 dużych młodych ziemniaków
1/2 kg półtłustego białego sera
1/4 kg śmietankowego białego sera
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 pęczka szczypioru
pęczek koperku
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
pieprz, sól

Do upieczenia tarty wykorzystaj tortownicę o średnicy 24 cm. Umyj dokładnie ziemniaki, nie obieraj ich, po upieczeniu skórka ziemniaków nabierze intensywnego smaku i aromatu. Ziemniaki pokrój w bardzo drobne talarki, wykorzystuje do tego nóż do żółtego sera lub tarkę. Nasze chipsy wrzuć do miski i wymieszaj z niewielką ilością oliwy. Do przygotowania farszu wykorzystujemy dwa rodzaje białego sera, który mieszamy z kwaśną śmietaną, sokiem cytryny oraz drobno posiekanymi szczypiorem i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem według uznania, lubię kiedy farsz jest intensywny! Wyłóż tortownicę talarkami, jeden obok drugiego, spód może być nawet podwójny, nie zapomnij o bokach. Stwórz bardzo szczelną konstrukcję, aby farsz się nie wylał. wypełnij tortownicę farszem. Na wierzchu ułóż talarki w formie rozety, posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą. Piecz około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, aż chipsy na wierzchu będą chrupkie. 

x

Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również