Niezapomniane święta Wielkanocne, czyli jakie? Z najbliższymi, pełne ciepła, miłości i domowych smaków, które są synonimem rodzinnych świąt. W suto zastawionym stole, pełnym jajek, wędlin, sałatek z majonezem, nie może zabraknąć Twoich domowych wypieków, na które wszyscy czekają! Jak przygotować pyszny domowy mazurek z kajmakiem? Poznaj sekret smaku tradycyjnego domowego wypieku. Bez Ciebie święta się nie zrobią!
Wielkanoc to wyjątkowa okazja do świętowania. Nieodłącznie związana z wiosną, jest synonimem nowego życia, przebudzenia i bliskości z tymi, których kochamy najbardziej. Celebrowanie Wielkanocy to nieodłączne spotkania w rodzinnym gronie, wystawne świąteczne śniadanie i pyszne obiady. To smaki tradycji, czyli jajka z majonezem, swojskie wędliny, polskie sery, świeże pieczywo i pyszne domowe ciasta. Przecież żadne święta wielkanocne nie mogą się obyć bez tradycyjnego mazurka z kajmakiem Twojej roboty.
Pyszna Wielkanoc. Poznaj sekret smaku domowego mazurka
Równie ważny jak święta, jest okres przygotowań do nich. Szczególnie istotny, jeżeli w Twoim domu będziecie razem celebrować Wielkanoc. Podaruj sobie czas w tym roku i przygotuj się do wspólnych spotkań bez pośpiechu. Nie zapominaj, że to Ty jesteś nieocenioną osobą dla swoich bliskich, która obdarowuje ich pięknymi, tradycyjnymi świętami. To domowe świąteczne wypieki są wyrazem miłości i troski wobec rodziny i przyjaciół. Ulubionym ciastem wielkanocnym Polaków jest mazurek. Pełen kajmaku i bakalii to najsłynniejszy wypiek wielkanocny. Jak przygotować domowy mazurek pełen smaku? Znamy sekret tradycyjnej receptury, która jest praktykowana od pokoleń.
Przygotowując pyszny mazurek, postaw na doskonałej jakości składniki. Ekologiczną mąkę, jaja od szczęśliwych kur, suszone owoce nasączone naturalnym syropem, aromatyczne orzechy, domową masę kajmakową i margarynę Palmę. Ta tradycyjna polska margaryna jest niezawodna w pieczeniu domowego mazurka. To sekretny składnik wielkanocnych wypieków, które zachwycają domowym smakiem.
Przepis na domowy mazurek kajmakowy
Składniki:
Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze i zmiksuj lub wyrabiaj je ręcznie. Uformuj ciasto w kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Po godzinie, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 – 4 mm. Wyłóż nim prostokątną formę wraz z 1 cm rantem. Ciasto w tortownicy ponownie schłodź w lodówce przez kolejne 30 – 60 minut. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200ºC, aż się zarumieni. Gotowe ciasto schłodź.
Domowy kajmak:
Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj mieszając przez ok. 30 min. Odczekaj 3 minuty i gorący kajmak wlej na upieczone w formie ciasto. Masę rozprowadź i wyrównaj łyżką. Całość wystudź i włóż do lodówki.
Ozdób mazurek migdałami, orzechami włoskimi, naturalną skórką pomarańczową i suszonymi morelami. Gotowe!