Moja kulinarna podróż z Jamiem Oliverem
Gotuj z Oliverem, Jamie Oliver, Wydawnictwo Muza S.A.
Fot. Maciej Spadło

Moja kulinarna podróż z Jamiem Oliverem

„ Gotuj z Oliverem” było pierwszą książką kucharską, którą dostałem w prezencie. Przyznam, że nie pamiętam, które to były urodziny, ale wracam do niej z wielkim sentymentem. Nie jest zwykłą książką kucharską, a przewodnikiem, z którego dowiemy się, jakie produkty kupować, z jakiego źródła oraz z co nich finalnie przygotować. 

 Jamie Olivier jest brytyjskim kucharzem oraz autorem wielu programów i książek kulinarnych.  Jako entuzjasta zdrowej i ekologicznej żywności zachęca nas do świadomego gotowania i nauki. Jest jednym  z nielicznych kucharzy, którzy tworzą programy społeczne, by nakłaniać do zmiany nawyków żywieniowych. Preferuje świeżą i prostą kuchnie. Dla mnie Jamie jest dużą inspiracją. 

W książce znajdziemy pięknie, minimalistycznie ilustrowane rozdziały: surówki i sałatki, potrawy mączne i risotto, mięso, ryby oraz mój ulubiony – desery. Gdy nie mam pomysłu i dużo czasu na szaleństwo w kuchni, sięgam po książkę Olivera. Wybierając potrawy, dokładnie wczytuję się w przepisy i analizuję etapy przygotowania. Przyznam, że mam kilka ulubionych, zaczynając od ciasta czekoladowego, klasycznego brownie z dodatkiem suszonych wiśni lub żurawiny. Na mojej liście jest też bardzo prosta sałatka coleslaw, która jest świetnym dodatkiem do dań rybnych i mięsnych, solo smakuje równie wybornie. Daniem popisowym zawsze jest grillowany tuńczyk z oliwą aromatyzowaną oregano, zielonym groszkiem i bobem. Nie mogę Was wszystkich zaprosić na tę ucztę, ale mogę przekazać wam tajniki gotowania z Oliverem.

 

surówka coleslaw

Surówka coleslaw

Przepis na 6 porcji:
1/2 główka białej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści
1 mała czerwona cebula
3 marchewki
2 czerwone jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
sok z 1/2 cytryny
Listki z jednego pęczka natki pietruszki
1 czubata łyżka ostrej musztardy
kilka łyżek majonezu
sól i świeżo zmielony pieprz

Ważne, aby umyć dokładnie wszystkie warzywa, ponieważ nie będą one podawane żadnej obróbce termicznej, po umyciu najlepiej wyparzyć je we wrzątku. Tajnikiem rewelacyjnego coleslawa są drobno krojone wszystkie składniki. Poszatkuj kapustę i cebulę na bardzo cienkie piórka. Obrane marchewki i jabłka możesz poszatkować w drobną zapałkę, chociaż zawsze wybieram tarkę, grubszą jej część. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, majonez i musztardę. Całość w razie potrzeby dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Pamiętaj, aby surówka była wyrazista w smaku.

 

grillowany tuńczyk

Grillowany tuńczyk z oliwą aromatyzowaną oregano, zielonym groszkiem i bobem

Przepis na 4 porcje:
oliwa aromatyzowana oregano
listki oberwane z jednego małego pęczka oregano
sól morska
sok z 1 cytryny
oliwa z pierwszego tłoczenia
4 garście wyłuskanego zielonego groszku
2 garście wyłuskanego, młodego bobu
150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
listki oberwane z 1 małego pęczka mięty
sok z 1 cytryny
4 steki z tuńczyk o wadze 200 g i grubości 1 cm każdy

Aby przygotować aromatyczną oliwę z oregano, należy wymieszać w moździerzu lub zblendować wszystkie składniki razem: listki oregano, sól, sok z cytryny oraz 8 łyżek oliwy.

Zielony groszek należy gotować w dużym garnku około 3-4 minut. Po wyjęciu groszku, do tej samej wody wrzuć bób i gotuj również 4 minut. Ważne jest dbanie o środowisko i ekologię, pamiętaj również o tym podczas gotowania, nie marnuj wody! Odcedź bób i zostaw do wystygnięcia, obierz z łupin.

Przygotuj sos. Wlej do miski oliwę, dodaj drobno posiekaną mięte oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie i połącz z bobem i zielonym groszkiem, możesz przyprawić do smaku sokiem z cytryny, tak doprawiony groszek i bób możesz podawać na gorąco.

Do przygotowania steków będziesz potrzebować wcześniej przygotowaną oliwę z oregano, sól i świeżo zmielony pieprz. Na rozgrzaną grillową patelnie, ułóż oprószone solą, pieprzem oraz posmarowane oliwą z oregano steki z tuńczyka. Smaż z każdej strony około 2 minut, uważaj, aby nie przesadzić z czasem, by steki nie były zanadto przysmażone. Grillowane steki podawaj z wcześniej przygotowaną sałatką z bobu i groszku zielonego. Skrop steki resztą oliwy z oregano, całość posyp drobno posiekaną miętą.

 

ciasteczko czekoladowe

Ciasteczko czekoladowe Fifteen

 

Przepis na 9-10 sztuk:
250 g masła
200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (70% kakao), pokruszonej
Do wyboru: 150 g suszonych wiśni lub żurawiny
80 g kakao, przesianego
65 g mąki przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350 g cukru pudru
4 duże jaja z chowu ściółkowego

Przygotuj kąpiel wodą. W dużej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą rozpuść masło z czekoladą i mieszaj do momentu, aż stworzą aksamitną masę. Dodaj wiśnie lub suszoną żurawinę i dokładnie wymieszaj. Używając drobnego sitka, przesiej do drugiej miski kakao z mąką, proszek do pieczenia i cukier, a następnie dodaj do masy czekoladowej, dokładnie mieszając. Kiedy masa będzie chłodna wbij do niej jajka i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przygotuj prostokątną foremkę o długości 30 cm wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i piecz w nagrzanym piekarniku ok 25 minut. Gotowe ciasto nie może być suche, ważne aby po wbiciu wykałaczki zostały na niej wilgotne ślady. Wierzch ciasta powinien być upieczony, a środek delikatnie wilgotny. Wystudzone ciasto najlepiej smakuje w towarzystwie ubitej kwaśnej śmietany, chociaż samo też jest wyborne.

Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również