Kuchnia

Proste i szybkie dania azjatyckie, które z łatwością przygotujesz w domu

Proste i szybkie dania azjatyckie, które z łatwością przygotujesz w domu
Najpopularniejsze dania kuchnia azjatyckiej - oto nasze proste i szybkie przepisy.
Fot. Istock

W kuchni Dalekiego Wschodu znajdziemy mnóstwo potraw, które łączą wielowiekowe tradycje kulinarne i jednocześnie wspierają zdrowie. Często w daniach azjatyckich używane są limonka, trawa cytrynowa, imbir, olej sezamowy, makarony - sojowy, ryżowy. Wszystkie te produkty kupimy w sklepie z żywnością azjatycką, w sklepach z kuchniami świata lub na stoisku z żywnością orientalną w hipermarkecie. Przygotowanych tych prostych dań kuchni azjatyckiej zajmie nam niewiele czasu. A efekty zachwycą.

Kuchnia azjatycka jest bardzo różnorodna dlatego cieszy się dużą popularnością. Dania nie są też wcale trudne w przygotowaniu więc zachęcamy do ich przygotowania w domu! Poznaj nasze sprawdzone przepisy na pyszne i proste dania kuchni azjatyckiej.

 

Bułeczki bao

Jest to rodzaj bułek przygotowywanych na parze. Przypominają nasze pampuchy czy czeskie knedliki. Pochodzą z Chin, gdzie są najczęściej jedzone na ciepło na śniadanie.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mikroklimat (@mikroklimatmiejscespotkan)

Składniki:

  • pół kg mąki
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • łyżka oleju
  • łyżka octu
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki soli 
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:

  1. Zalej drożdże trzema łyżkami ciepłej wody. Rozmieszaj.
  2. Wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz 200 ml ciepłej wody z mlekiem, olejem i octem. Połącz suche składniki z mokrymi i drożdżami. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut.
  3. Włóż ciasto do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i przykryte wstaw do ciepłego piekarnika (40 st.) na 2 godziny, by wyrosło.
  4. Ciasto rozciągnij na posypanym mąką blacie. Posyp proszkiem do pieczenia. Podziel na 8 części. Z każdej zrób kulkę i rozwałkuj ją na placek grubości ok. 1 cm i średnicy 10 cm. Posmaruj olejem z obu stron i złóż na pół. Ułóż każdy na kawałku papieru do pieczenia.
  5. Odstaw placki na 20 minut. Gdy urosną, ułóż je na sicie i gotuj na parze 8-10 minut. Faszeruj dowolnym nadzieniem np. szynką, serem czy mięsem.

Czekoladowe ciasto z fasoli adzuki

Fasola adzuki jest lekkostrawna i smaczna, a przy tym wyjątkowo łagodna dla wrażliwych żołądków. Nie uczula, a ponieważ doskonale zastępuje mąki, zwłaszcza glutenowe (czyli najlepsze do ciast), można nią zastąpić mąkę w wypiekach. Fasola ta jest jest drobna (ma około 0,5 cm długości) i najczęściej koloru czerwonego, ale zdarzają się odmiany białe, czarne i zielone. Kupimy ją w sklepie spożywczym lub ze zdrową żywnością (12 zł/kg).

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Your Daily Nutrients by Lucía (@yourdailynutrients)

Składniki:

  • 25 dag fasoli adzuki
  • 2 łyżki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Namaczamy fasolę dzień wcześniej, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości.
  2. Dwie łyżki kakao i tabliczkę gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego (jeśli nie mamy uczulenia na laktozę, może być masło), szczyptę soli i cynamonu. Miksujemy razem z fasolą. Przelewamy do keksówek wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. przez 45 minut.

Ramen czyli japoński bulion

Ramen to danie przypominające nieco rosół z makaronem i dodatkami. Choć to japońskie danie, do Japonii ramen przywędrował setki lat temu z Chin. Wcześniej japońskie zupy gotowało się głównie z ryb lub warzyw, mięsa w tym celu niemal nie używano.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez MUGI (@mugi.izakaya)

Składniki:

  • 2 kg kości najlepiej mieszanych wieprzowo-drobiowych
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 5-6 sztuk grzybów (mogą być np. shiitake lub mun, ale także pieczarki)
  • 20 dag surowego boczku
  • makaron azjatycki (dowolny)
  • dymka

Przygotowanie:

  1. Kości zalewamy 4 litrami zimnej wody. Gotujemy je 5 min od zawrzenia, potem wylewamy wodę, płuczemy kości, zalewamy świeżą wodą, dodajemy resztę składników i gotujemy pod przykryciem tak długo, aż smak będzie intensywny. Oryginalne przepisy zalecają nawet 8 godzin, ale w warunkach domowych wystarczy tyle czasu, ile gotujemy zwykły rosół. Uwaga! Wywar nie będzie przezroczysty jak rosół, lecz mętny, może nawet być prawie biały. 
  2. Z gotowego wywaru wyławiamy grzyby i mięso, resztę przecedzamy i doprawiamy do smaku zwykłą solą, sosem sojowym lub pastą miso (ok. 5 zł/70 g).
  3. Mięso i grzyby kroimy, dodajemy do zupy. Dodajemy do misku ugotowany w osolonej wodzie makaron azjatycki (jeśli go nie mamy, możemy wziąć taki z 2-3 zupek chińskich) oraz posiekana razem ze szczypiorem dymkę, którą posypujemy zupę. 
  4. Dodatkowo do ramenu możemy też dodać: duszone lub gotowane mięso, pulpety, połówki jajek ugotowanych na półmiękko, kiełki fasoli mung, ziarna kukurydzy (surową lub z puszki), pokrojony w paski por, suszone wodorosty wakame (ok. 12 zł/30 g). 

Wietnamska pho zupa wzmacniająca 

Pho (czytaj fo) to pożywna zupa wietnamska – rodzaj gęstego esencjonalnego bulionu o korzennej nucie z dużą ilością dodatków, doprawionego sosem rybnym (7 zł/165 g). Szybko stawia na nogi. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Patrycja Dolecka (@trufla.blog)

Składniki:

  • 2 kg kości wołowych
  • 1/2 kg mięsa wołowego (szponder, mostek, ogon wołowy)
  • 2 opalone cebule
  • opalony korzeń imbiru 
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • 2 goździki 
  • łyżeczka kopru włoskiego 
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • laska cynamonu 
  • 6 łyżek sosu rybnego 
  • łyżka cukru 
  • łyżka soli
  • makaron ryżowy

Przygotowanie:

  1. Mięso i kości zalewamy 5 litrami zimnej wody. Wkładamy do woreczka przyprawy i dodajemy do kości, dodajemy także cebulę i gotujemy 5 godzin na jak najmniejszym ogniu.
  2. Dodajemy sos rybny, sól, cukier i gotujemy jeszcze kwadrans. Przecedzamy bulion. Dokładamy pokrojone mięso, posiekany szczypiorek, natkę lub kolendrę, chili, plasterki marynowanego czosnku, a także ugotowany osobno makaron ryżowym. Na talerzu skrapiamy sokiem z limonki.

Pałki kurczaka po wietnamsku

Nazywane są lizakami z kurczaka, bo mięso spychane jest na koniec kości i tworzy kulkę.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Soba - Asian Kitchen (@sobamumbai)

Składniki:

  • 6 podudzi kurczaka
  • 6 plastrów wędzonki
  • łyżka papryki (słodkiej lub ostrej)
  • 2 łyżki miodu 
  • łyżka sosu teriyaki (ok. 10 zł/150 ml)
  • sos syczuański
  • łyżka dowolnej pasty paprykowej

Przygotowanie:

  1. Nacinamy skórę na podudziach kurczaka i zdejmujemy ją. Przecinamy ścięgna mięsa przy kości i spychamy je na koniec, dociskając tak, by utworzyło kulkę.
  2. Obsypujemy papryką i owijamy każdą główkę w wędzonkę. Spinamy wykałaczkami. Grillujemy do miękkości.
  3. Miód mieszamy z pastą paprykową i sosem teriyaki. Obtaczamy wędzonkę i grillujemy z obu stron do zastygnięcia sosu w glazurę. Podajemy z sosem syczuańskim.

Indonezyjski sos sambal oelek

Sos sambal oelek (czytaj sambal ulek) przeciwdziała przegrzaniu się organizmu. Poprawia też krążenie, zapobiegając zakrzepom. Ma mocno pikantny, słodko-kwaśny smak. W Indonezji podaje się go do każdej potrawy. Można użyć go jako marynaty do mięs, dipu do warzyw czy sosu do ryżu, makaronu albo na kanapkę.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Natasha Minocha - Food Blogger (@tashasartisanfoods)

Składniki:

  • 15 papryczek chili
  • 2 łyżki soli
  • łyżka cukru
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu ryżowego lub białego winnego
  • 2 ząbki czosnku 

Przygotowanie:

  1. Papryczki, czosnek, sól i cukier miksujemy na pastę.
  2. Podgrzewamy z sokiem, oliwą i octem ok. 40 minut (aż zgęstnieje).
  3. Przekładamy do słoika. Trzymamy w lodówce do tygodnia.

Pad thai czyli kurczak tajski z makaronem

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Thai Me Up (@thaimeupfoksal)

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • 2 garście kiełków
  • pęczek dymki
  • marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki oleju
  • jajko
  • makaron sojowy
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • chili
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:

  1.  Podsmażamy pokrojone kurczaka, dymkę, marchew, orzeszki, czosnek oraz kiełki. Wbijamy jajko i mieszamy, aż się zetnie jak jajecznica. Mieszamy składniki sosu. Dodajemy do kurczaka i dusimy 5 minut.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z sosem.

Wietnamska zupa Bún bò Huế 

Zupa bún bò huế to połączeniem mięsa wołowego, makaronu ryżowego, cebuli, trawy cytrynowej, sosu rybnego i ostrygowego, a także korzennych przypraw. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mui - Michelle (@cookingwithmamamui)

Składniki:

  • 50 dag szpondera albo pręgi wołowej
  • 50 nóżek wieprzowych
  • łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 cebule 
  • włoszczyzna 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 2 garście kiełków 
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 liście laurowe
  • pieprz do smaku
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu ostrygowego (ok. 14 zł/300 ml)
  • 2 łyżki sosu rybnego (ok. 10 zł/200 ml)
  • 15 dag grzybów
  • gruby makaron ryżowy (ok. 7 zł/20 dag)
  • łodyga trawy cytrynowej

Przygotowanie:

  1. Wołowinę i wieprzowinę marynujemy w sosie ostrygowym i czosnku przez godzinę. Obsmażamy na oleju. Kroimy na kawałki. 
  2. Dodajemy pokrojone włoszczyznę, trawę cytrynową (w całości), grzyby i cebule. Zalewamy 1,5 litra wody. 
  3. Dodajemy resztę składników. Gotujemy godzinę. Podajemy z makaronem ryżowym.

Naleśniczki spring rolls

Spring rolls, w Polsce bardziej znane jako sajgonki, to małe naleśniki z ciasta ryżowego. Nazwa spring rolls oznacza "wiosenne rolki" i odnosi się do tego, że papier ryżowy wypełniany jest chrupkimi, świeżymi warzywami. Sajgonki możemy smażyć w głębokim oleju, ale zdrowsze są w wersji tzw. fresh, czyli niesmażonej. Papier ryżowy kupimy gotowy w dużym sklepie spożywczym na stoisku azjatyckim (5 zł/100 g). Oprócz warzyw do środka możemy dodać dowolne mięso lub owoce morza.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bangkok Thai Cuisine Toruń (@bangkoktorun)

Składniki:

  • op. papieru ryżowego
  • 20 dag ugotowanego mięsa, np. piersi z indyka lub 20 dag sparzonych krewetek
  • 5 liści sałaty 
  • marchewka 
  • papryka
  • 15 dag cienkiego makaronu (ryżowego lub sojowego) 
  • ogórek 
  • 3 liście kapusty czerwonej 
  • olej
  • pieprz 
  • sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Mięso solimy i pieprzymy. Kroimy na cienkie plastry, rozbijamy i smażymy z obu stron. 
  2. Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu. 
  3. Marchew, paprykę i ogórek kroimy w cienkie słupki. Skrapiamy sosem sojowym. 
  4. Arkusz papieru ryżowego przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Mokry papier kładziemy na desce, na jego brzegu układamy kawałek sałaty, kapusty, makaron, indyka lub krewetki, trochę warzyw. Zginamy boki placka do środka i zwijamy w rulon. Podajemy z sosem sojowym, orzechowym lub tajskim.

Japoński sernik

Przypomina nasz sernik, jednak ma lżejszą konsystencję. Robi się go z białej czekolady, jajek i śmietankowego sera kremowego, a piecze w kąpieli wodnej.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez mai (@michoumama)

Składniki:

  •  6 jajek 
  • 25 dag serka śmietankowego (o kremowej konsystencji, np. z wiaderka na sernik, trzykrotnie mielonego albo kanapkowego) 
  • 25 dag białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z serkiem, a białka ubijamy na sztywną pianę. 
  3. Łączymy serek z czekoladą, dokładnie mieszając. Następnie masę mieszamy delikatnie z białkami. Przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy. Spód zabezpieczamy folią aluminiową. Pieczemy w kąpieli wodnej 30 minut w 170 st. Zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.

Kapusta pak choi (czytaj pak czoj) z sezamem lub orzeszkami piniowymi

"Końskie ucho", bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez | Food & Photo (@glodnazona)

Składniki:

  •  4 kapusty pak choi
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • garść sezamu
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni prażymy połowę sezamu. Zsypujemy z patelni do miseczki. Odstawiamy.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sosem sojowym, cukrem i sezamem nieuprażonym. Kapustę myjemy, odcinamy od każdej ogonek. Kroimy wzdłuż na pół i obtaczamy w sosie.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kapustę z obu stron, aż zmiękną liście. Podajemy posypaną uprażonym sezamem.

Kiszonki kimchi

Zaletą sfermentowanych liści kapusty pekińskiej, czyli kimchi, jest działanie probiotyczne. Przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego i leczą jelita.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Halmoni’s Kimchi (@halmoniskimchi)

Składniki:

  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 5 łyżek soli
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • warzywa sezonowe np. marchew, cukinia, kalarepa, rzepa
  • sos sojowy
  • ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Szatkujemy kapustę pekińską i zalewamy solanką (5 łyżek soli na 2 l wody), dociskamy talerzem i kamieniem.
  2. Odstawiamy na godzinę. 
  3. Gotujemy litr wody z mąką ryżową i cukrem tak, by powstał kleik. Do ostudzonego kleiku dodajemy pokrojone ząbki czosnku, cebulę, warzywa sezonowe (np. marchew, rzepę, cukinię). Doprawiamy sosem sojowym i ostrą papryką. 
  4. Odciskamy kapustę z solanki i łączymy z kleikiem z warzywami. Przekładamy do słoika lub kamionki. Po 2-3 dniach kiszonka kimchi jest gotowa.

Pierożki dim sum

Małe chińskie pierożki dim sum to ciekawa odmiana od tych klasycznych. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez ZenOn (@zenonrestaurant)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 30 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 cukinie 
  • cebula 
  • 5 cm kawałek pora 
  • ząbek czosnku
  • jajko 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • łyżka oleju sezamowego 
  • olej 
  • pieprz
  • 2 cm-korzeń imbiru 

Przygotowanie:

  1. Z mąki i 1/2 szklanki gorącej wody zagniatamy ciasto. Jeśli się będzie lepiło, dosypujemy więcej mąki by było elastyczne. Ciasto chowamy na godzinę do lodówki. 
  2. Posiekane czosnek, cebulę, por, imbir, mięso i startą cukinię smażymy. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, pieprz. Studzimy, mieszamy z jajkiem.
  3. Ciasto obsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy kwadraty 5 cm na 5 cm. Kładziemy farsz na kwadraty i zlepiamy je w woreczki, ogonki zalepiamy do środka. Każdy układamy na wyciętym kawałku papieru do pieczenia. Gotujemy na parze 15 minut.
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również