Zamiast ciasta z piekarnika tym razem trzy proste propozycje na desery bez pieczenia, które zrobisz błyskawicznie i od razu polubisz. Zwłaszcza, że są zdrowe, dobrze smakują i możesz zrobić je bez dodatku cukru.
(składniki na 2 porcje)
Sposób przygotowania
Namoczone orzechy nerkowca dokładnie odcedź, wrzuć do blendera lub robota kuchennego (będziesz potrzebować dużej mocy), dorzuć mrożone kawałki bananów, wanilię, sól i miksuj aż do uzyskania konsystencji lodów. Pod koniec dodaj tartą czekoladę i ponownie zmiksuj. Nałóż do pucharków i udekoruj kawałkami owoców.
Banany, z których zamierzasz zrobić lody, powinny być miękkie i dojrzałe. Możesz je mrozić nawet kilka miesięcy. Warto więc zamrozić sobie kilka takich porcji wcześniej - będziesz mieć je pod ręką, gdy przyjdzie ci na nie ochota.
Sposób przygotowania:
Fasolę starannie odcedź z zalewy, przełóż do blendera, dodaj miód albo cukier, tartą czekoladę, migdały, kakao, likier i zmiksuj na gładką jednolitą masę. Następnie formuj palcami kuleczki i obtaczaj - część kulek w kakao, część w siekanych migdałach, a część w wiórkach kokosowych. Potem schłodź w lodówce. Przechowuj w szczelnym pojemniku - będą dobre przez kilka dni.
Lubię je w takiej wersji, ale uwielbiam, gdy mają jeszcze coś w środku. Wystarczy uprażyć wcześniej trochę migdałów i w momencie, gdy formujecie kulkę, wcisnąć w jej środek 1 lub 2 uprażone migdały.
Sposób przygotowania:
Orzechy przełóż do blendera, dodaj olej, sól, cukier i miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie jednolita, kremowa masa. Zajmuje to kilka minut. Gotowe masło przełóż do miseczki.
Posmaruj każdy wafel masłem orzechowym (od strony, gdzie są głębsze rowki) i układaj kolejno jeden na drugim, starannie dociskając brzegi. Na koniec przyciśnij waflowy tort talerzem i wstaw na jakiś czas do lodówki. Potem wystarczy go już tylko pokroić na dowolne kawałki i jeść.
Dobrą opcją jest również przekładanie wafli na przemian z kremem czekoladowym.