Kuchnia

Najlepsze desery bez pieczenia: 3 superzdrowe i dziecinnie proste przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia: 3 superzdrowe i dziecinnie proste przepisy
Fot. istock

Zamiast ciasta z piekarnika tym razem trzy proste propozycje na desery bez pieczenia, które zrobisz błyskawicznie i  od razu polubisz. Zwłaszcza, że są zdrowe, dobrze smakują i możesz  zrobić je bez dodatku cukru.

1. Lody bananowe z czekoladą

(składniki na 2 porcje)

  • 3 dojrzałe banany, pokrojone i mrożone przez co najmniej 4 godziny 
  • 1⁄4 szklanki orzechów nerkowca namoczonych wcześniej przez co najmniej 4 godziny (opcjonalnie możesz użyć masła orzechowego  – 3 łyżki)
  • 1⁄2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 1/3 tabliczki tartej ciemnej czekolady
  • szczypta soli 
  • kawałki owoców, np. kiwi

Sposób przygotowania

Namoczone orzechy nerkowca dokładnie odcedź, wrzuć do blendera  lub robota kuchennego (będziesz potrzebować dużej mocy), dorzuć mrożone kawałki bananów, wanilię, sól i miksuj aż do uzyskania konsystencji lodów. Pod koniec dodaj tartą czekoladę i ponownie zmiksuj.  Nałóż do pucharków i udekoruj kawałkami owoców.

Banany, z których zamierzasz zrobić lody, powinny być miękkie i dojrzałe. Możesz je mrozić nawet kilka miesięcy.  Warto więc zamrozić sobie  kilka takich porcji wcześniej - będziesz mieć je pod ręką, gdy przyjdzie ci na nie ochota.

2. Trufle z fasoli

  • puszka białej fasoli
  • tabliczka tartej czekolady,
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych albo garść migdałów drobno posiekanych
  • 2 łyżki miodu albo 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie 1-2 łyżki likieru, np. pomarańczowego
  • do dekoracji: siekane migdały, wiórki kokosowe, kakao

Sposób przygotowania:

Fasolę starannie odcedź z zalewy, przełóż do blendera, dodaj miód albo cukier, tartą czekoladę, migdały, kakao, likier i zmiksuj na gładką jednolitą masę. Następnie formuj palcami kuleczki i obtaczaj - część kulek w kakao, część w siekanych migdałach, a część w wiórkach kokosowych. Potem schłodź w lodówce. Przechowuj w szczelnym pojemniku - będą dobre przez kilka dni.

Lubię je w takiej wersji, ale uwielbiam, gdy mają jeszcze coś w środku. Wystarczy uprażyć wcześniej trochę migdałów i w momencie, gdy formujecie kulkę, wcisnąć w jej środek 1 lub 2 uprażone migdały.

3. Wafle z masłem orzechowym

  • 400 g orzeszków ziemnych prażonych (bez soli)
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego, np. słonecznikowego albo z awokado
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie łyżka cukru pudru
  • opakowanie wafli 

Sposób przygotowania:

Orzechy przełóż do blendera, dodaj olej, sól, cukier i miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie jednolita, kremowa masa. Zajmuje to kilka minut. Gotowe masło przełóż do miseczki.

Posmaruj każdy wafel masłem orzechowym (od strony, gdzie są głębsze rowki) i układaj kolejno jeden na drugim, starannie dociskając brzegi. Na koniec przyciśnij waflowy tort talerzem  i wstaw na jakiś czas do lodówki. Potem wystarczy go już tylko pokroić na dowolne kawałki i jeść.

Dobrą opcją jest również przekładanie wafli na przemian z kremem czekoladowym.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również