Kuchnia

Śniadanie do pracy: pomysły na zdrowe i smaczne dania

Śniadanie do pracy: pomysły na zdrowe i smaczne dania
Śniadania do pracy. Podpowiadamy smaczne i zdrowe rozwiązania.
Fot. Sonja Rachbauer/ istockphoto.com

Śniadanie do pracy nie musi oznaczać wyłącznie kanapki czy jogurtu z owocami. Istnieje wiele smacznych i zdrowych alternatyw. Dlaczego w ogóle warto wziąć tego typu jedzenie do biura i jak urozmaicić swój jadłospis? Serwujemy kilka ciekawych propozycji.

Śniadanie do pracy - dlaczego nie warto omijać tego posiłku?

Założymy się, że pewnie nie raz usłyszałaś, iż śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Czy rzeczywiście w tym twierdzeniu zawiera się prawda? Jak najbardziej. Weź bowiem pod uwagę, że gdy budzisz się rano – uśredniając po 8 godzinach snu – twój organizm potrzebuje pilnie energii. Po wstaniu z łóżka stężenie cukru we krwi jest na dość niskim poziomie, a dzięki śniadaniu możesz go wyrównać. W praktyce oznacza to po prostu siłę na cały dzień. Warto wiedzieć, że zdrowe śniadanie do pracy i nie tylko powinno dawać nam około 30 procent dziennego zapotrzebowania kalorycznego.  

 

A dlaczego warto jeść śniadanie w pracy?

Niezależnie od tego, czy w pracy jesz pierwsze czy drugie śniadanie, nie warto pomijać tej czynności. I choć może się wydawać, że spędzenie (przeciętnie) ośmiu godzin na małych przekąskach jest niezłym rozwiązaniem, w rzeczywistości ten „dzień pracy” to większość naszego całego dnia, a co za tym idzie, warto zadbać o to, by mieć siłę i energię na jego przeżycie. Poza pierwszym lub drugim śniadaniem dobrze jest mieć przy sobie również zdrowe przekąski, dzięki którym nie będziemy mogli zwalczyć mały głód.

śniadanie do pracy - placki

fot. skynesher/ istockphoto.com

O której powinno się jeść śniadanie?

Czy wiesz, o której powinno się jeść śniadanie? Cóż, nie istnieje jedna, ściśle określona godzina. Przyjmuje się jednak, że najlepszym czasem na pierwszy posiłek jest pierwsza godzina po przebudzeniu. Niemniej, jeśli nie czujesz głodu po wstaniu z łóżka i nie masz żadnych bólów brzucha czy zawrotów głowy, po kanapki czy owsiankę możesz sięgnąć nieco później… na przykład w pracy.

Czy twój pierwszy posiłek jesz właśnie w biurze? Jeśli tak, koniecznie zaplanuj go wcześniej. W przeciwnym razie wzrasta ryzyko przypadkowego jedzenia, które niespecjalnie dobrze wpływa nie tylko na talię, ale i zdrowie. Mamy na myśli batony, cukrowe płatki czy białe kanapki i słodkie bułeczki.

Jak skomponować zdrowe śniadanie do pracy?

Jak już wspomnieliśmy, szykując śniadanie do pracy, warto omijać pewne produkty spożywcze. Mamy na myśli przede wszystkim artykuły, które zawierają mało składników odżywczych, a dużo pustych kalorii. Co więc powinno znaleźć się na zakazanej liście? Drożdżówki, słodkie bułki, jasne pieczywo, a także ciastka. Oczywiście fatalnym wyborem będą też „sztuczne” kanapki z długim terminem ważności i dania gotowe, które wystarczy zalać gorącą wodą. Dodajmy jeszcze, że nie tylko mogą one nam dodać centymetrów w talii, lecz także spowodować problemy z trawieniem oraz koncentracją.

Jakie produkty okażą się więc strzałem w dziesiątkę? Z całą pewnością białko, które nasyci nas na wiele godzin. Na zielonej liście powinny się znaleźć się jajka czy sery. Poza tym sięgaj po duże ilości świeżych warzyw i owoców, które są bogatym źródłem przeróżnych witamin. Na śniadanie warto też zjeść orzechy, które wspomagają pracę mózgu. Jeśli chcesz wprowadzić do swojego menu węglowodany, koniecznie wybieraj produkty pełnoziarniste. Nie zapomnij też o wodzie, która jest dla nas najważniejszym i zarazem najzdrowszym napojem. Dorosły człowiek powinien wypijać jej około 1,5 litra każdego dnia. Może więc warto sięgać po szklankę z wodą już podczas śniadania?

 

W czym przechowywać śniadanie do pracy?

Aby śniadanie do pracy jak najdłużej zachowało świeżość i swoje wartości odżywcze, trzeba przechowywać i przetransportować je do biura w odpowiedni sposób. Co konkretnie mamy na myśli? Inwestycję w pojemniki do przechowywania żywności. Które okażą się najlepszym wyborem? Z całą pewnością plastikowe. Jeśli jednak masz przygotowany posiłek, który lepiej smakuje na ciepło, polecamy sięgnąć po szklane. Takie opakowanie możesz bowiem bez problemu wsadzić do mikrofalówki w biurowej kuchni. Świetnym rozwiązaniem będą też pojemniki z przegródkami. Sprawdzi się to w przypadku „mokrych” produktów, które mogą puszczać wodę lub soki i rozmiękczać na przykład chleb. Małe przegródki posłużą za to jako miejsce na sos czy jogurt. Jeśli masz do zjedzenia owsiankę na ciepło, możesz skorzystać też z termosu.

Zdecydowanie odradzamy korzystanie z foliowych woreczków – ze względów ekologicznych. Znacznie lepszą opcją będą papiery śniadaniowe lub woreczki wielorazowego użytku. Pamiętaj również, że ciepło czy zimno danego posiłku potrafią utrzymać torby termoizolacyjne.

Śniadanie do pracy – dlaczego warto przygotowywać je samodzielnie?

Wiesz już, że śniadanie to bardzo ważny moment dnia. A czy wiesz, dlaczego warto przygotowywać ten posiłek samodzielnie? Argumentów „za” jest kilka. Przede wszystkim robiąc śniadanie do pracy samodzielnie, wiesz, co dokładnie sobie serwujesz. Poza tym jest to zdecydowanie tańsza opcja, aniżeli kupno gotowych rozwiązań.

Śniadanie do pracy – oto kilka zdrowych pomysłów

Jak może wyglądać śniadanie do pracy? Najprostszym i najbardziej klasycznym rozwiązaniem jest kanapka. Aby „trzymała” cię dłużej, postaw na pełnoziarniste pieczywo. Chleb czy bułkę posmaruj delikatnie masłem i własnoręcznie robioną pastą (na przykład jajeczną, z awokado czy tapenadę z czarnych lub zielonych oliwek). Tego typu „smarowidła” są bardzo smaczne, ale i zdrowe. Nie zapomnij na wierzch położyć również pomidorów, papryki, ogórka czy rzodkiewki. Niemniej, jeśli „zwykłe” kanapki już ci się przejadły, wiedz, że opcji śniadania na zimno masz naprawdę wiele. Co więc jeszcze warto zaserwować? Tuż przed wyjściem do biura lub też wieczór przed pracą możesz usmażyć placki bananowo – kokosowe. Smakują one równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Jak je zrobić? Banana roznieć widelcem, a następnie dodaj do niego jajko, wiórki kokosowe i trochę mąki kokosowej. Później całość porządnie wymieszaj i smaż na patelni z każdej strony. Potrzebujesz więcej pomysłów?

śniadanie do pracy - kanapki z pastą z awokado

fot. ratmaner/ istockphoto.com

Śniadanie do pracy: muffinki jajeczne z warzywami

Czego potrzebujesz? 2 jajka, 1/3 średniej cukinii,1/3 papryki, garść rukoli, 30 g sera feta, czosnek w proszku, garść kiełków, sól oraz pieprz.

Jak przygotować to danie? Cukinię zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w kostkę, a fetę rozgnieć widelcem. Następnie rozgrzej piec do 180 stopni. W międzyczasie roztrzep jajka. Dopraw je solą, pieprzem i czosnkiem. Później dodaj sałatę i kiełki. Całość porządnie wymieszaj. Mieszankę przelej do foremek. Muffiny piecz przez około kwadrans.

Śniadanie do pracy: naleśniki z warzywami i łososiem

Czego potrzebujesz? Jajko, szklankę mleka i mąki, odrobinę wody gazowanej, a także ulubione warzywa i pestki.

Jak przygotować to danie? Ze szklanki mąki i mleka oraz jajka i odrobiny wody gazowanej zrób ciasto. Następnie rozgrzej patelnie i smaż na niej naleśniki. Gdy będą gotowe, ściągnij z patelni i rozłóż na talerzu. Na każdy połóż trochę wędzonego łososia, a także ulubione warzywa. Charakteru całości nada też sos na bazie jogurtu, świeżego ogórka, czosnku i pieprzu.

 

Śniadanie do pracy: sałatka z serem hallumi i gruszką

Czego potrzebujesz? Kilku liści ulubionej sałaty, 50g sera hallumi, pół gruszki, kilka pomidorków koktajlowych, 15g słonecznika, ¼ awokado, łyżkę miodu, musztardy i soku z cytryny, a także pieprz.

Jak przygotować to danie? Hallumi grilluj lub podsmaż na patelni. Ser połącz z sałatą, pokrojoną gruszką i awokado, a także pomidorkami. Następnie zrób sos z jednej łyżki miodu, soku z cytryny i musztardy. Całość popierz do smaku.

Śniadanie do pracy: koktajle owocowo (na przykład mango, ananas) lub jogurt z owocami i zbożami

Czego potrzebujesz? Mango, ananasa, 100 ml mleka kokosowego, 200 ml wody, łyżkę wiórków kokosowych, gruszkę i garść ulubionych orzechów. Jak przygotować to śniadanie? Wszystkie składniki połącz i zblenduj.

Śniadanie do pracy: owsianka z malinami, jeżynami i bananem

Czego potrzebujesz? 4-5 łyżek płatków owsianych górskich, ½ szklanki mleka migdałowego, łyżki nasion chia, sezamu, wiórków kokosowych oraz syropu z agawy. Poza tym szklankę malin, jeżynami oraz ½ banana.

Jak przygotować to danie? Płatki owsiane wymieszaj z nasionami chia i sezamem. Całość gotuj na mleku. Później dodaj łyżkę syropu i pokrojone owoce. Śniadanie posyp wiórkami kokosowymi.

śniadanie do pracy - owsianka z owacami

fot. erdikocak/ istockphoto.com

Śniadanie do pracy: jaglanka

Czego potrzebujesz? 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, jogurt naturalny, banan i miód.

Jak przygotować to danie? Do szklanek wlej jogurt naturalny, na jogurt ugotowaną kaszę, a na kaszę banany. Całość polej płynnym miodem.

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również