Badanie naukowe nie pozostawiają wątpliwości, że dieta bazująca na roślinach jest korzystniejsza dla naszego organizmu. Nie musicie jednak od razu zostawać weganami. Zacznijcie od małych zmian w codziennym jadłospisie. Efekt? Lepsze zdrowie i ochrona środowiska naturalnego!
Spis treści
Od lat trwa otwarty konflikt między fanami masła, a zwolennikami margaryny. Obrońcy tradycyjnego masła przekonują, że jest ono bardziej "naturalne" i zapewnia dużą dawkę nasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią ważną rolę w organizmie, jak przewodnictwo witamin. Jednak badania naukowe wskazują, że masło zawiera aż 55% tłuszczów nasyconych, a dodatkowo także ok. 3% tłuszczów trans, które występują w produktach odzwierzęcych m. in. w serach, mięsie i właśnie maśle.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaleca spożywanie jak najmniejszej ilości zarówno nasyconych kwasów tłuszczowych, jak i tłuszczów trans. Spożywanie „Transów” ma katastrofalne skutki dla organizmu. Przyczynia się do podwyższenia "złego cholesterolu" (poziomu cholesterolu LDL) w krwi oraz obniżenia "dobrego cholesterolu" (poziomu cholesterolu HDL). Tłuszcze trans są także odpowiedzialne za rozwój chorób sercowo-naczyniowych, udar czy cukrzycę typu 2. Dlatego rekomenduje zastępowanie produktów z „tłuszczami trans” żywnością z roślinnym składnikami, które jak m.in. margaryny zawierają zdecydowanie zdrowsze oleje roślinne. Współczesne margaryny są pochodzenia roślinnego i nie zawierają szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans, a dodatkowo mają niewiele tłuszczów nasyconych.
Coraz więcej osób, które chcą zadbać o zdrowie i zbilansowaną dietę sięgają po margarynę zamiast masła. To wysokiej jakości produkt roślinny, który jest bezpieczny dla zdrowia. Współczesne margaryny kubkowe posiadają wiele zalet, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie:
Nie trzeba od razu przechodzić na wegetarianizm czy weganizm, aby poczuć się lepiej, zadbać o swoje zdrowie i kondycję planety. Wystarczy stosować metodę małych kroków i każdego dnia wybierać świadomie oraz zgodnie z ideą zastępowania produktów zwierzęcych na roślinne. To bardzo łatwe zadanie, poniew w sklepach osiedlowych i supermarketach z łatwością znajdziemy produkty roślinne, jak współczesne margaryny kubkowe (bez tłuszczów trans). Jeżeli zaczynacie swoją przygodę z dietą roślinną, spróbujcie produktów Upfield. To cała gama roślinnych margaryn, jak Rama, Delma, Kasia, ProLife czy Flora bez konserwantów i z wieloma prozdrowotnymi właściwościami.
Flora Original jest rekomendowana wszystkim, którzy dbają o zdrową dietę i styl życia. Stanowi doskonałą alternatywę dla masła, ponieważ zawiera aż 80% mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło (nasycone kwasy tłuszczowe są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu we krwi). Dodatkowo Flora jest bogata w kwasy Omega-3 oraz Omega-6, które pomagają utrzymywać serce w dobrej kondycji i cholesterol na prawidłowym poziomie. Jest odpowiednia dla wegan i osób z nietolerancja laktozy. Nie zawiera konserwantów.
Rama 100% naturalne składniki to margaryna z wysokiej jakości olejem rzepakowym o „klasycznym” smaku. To produkt, który uniwersalnie wykorzystywać możemy w naszej kuchni – do smarowania pieczywa, do smażenia i gotowania. Rama 100% to tylko 8 naturalnych składników m.in. oleje roślinne nie poddane procesowi utwardzania / uwodornienia, naturalne barwniki, naturalne aromaty, inne składniki z naturalnych źródeł jak m.in. szczypta soli, maślanka, lecytyna ze słoneczników. Rama 100% naturalne składniki nie ma konserwantów.
Badania potwierdzają – zastąpienie jednej stołowej łyżki masła lub twardej margaryny – margaryną miękką, wiąże się z 6% obniżeniem ryzyka wystąpienia zawału serca. Jesteś w grupie ryzyka, wybieraj Florę ProActiv ze sterolami roślinnymi, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Margaryna Kasia to marka numer 1 w Polsce do pieczenia – tak wybierają Polacy. Ten wybór nie dziwi, bo Kasia nie zawiera olejów utwardzonych ani szkodliwych dla zdrowia tłuszczów „trans”. Nie zawiera także konserwantów. Jest niezastąpiona do wypieków nie tylko na święta, ale również przez cały rok - z okazji urodzin, rodzinnych spotkań i towarzyskich uroczystości w gronie bliskich.