Kuchnia

Słodycze bez cukru. Przepisy na proste i zdrowe desery, które z łatwością przyrządzisz w domu

Słodycze bez cukru. Przepisy na proste i zdrowe desery, które z łatwością przyrządzisz w domu
Domowe słodycze bez cukru są znacznie zdrowsze od tych, które kupisz w sklepie.
Fot. Istock

Domowe słodycze są zdrowsze niż te wyprodukowane przemysłowo, bo nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzonych tłuszczy roślinnych, sztucznych barwników i konserwantów. A to właśnie one często są winowajcami otyłości, chorób serca i krążenia oraz wysokiego poziomu cukru i złego cholesterolu w krwi. Dlatego jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, sięgnijmy po przekąskę zrobioną w domu. Cukier zastąpmy miodem lub innym wybranym słodziwem. Sprawdź nasze przepisy na zdrowe, domowe słodycze. Mamy ich aż 10!

Zamienniki cukru: czym  słodzić domowe, zdrowe słodycze?

W sklepach ze zdrową żywnością jako zamiennik cukru często sprzedawcy proponują syrop daktylowy, klonowy albo z agawy lub różne słodziki. Czy faktycznie są lepsze niż cukier?

Syrop z agawy

Sposób pozyskiwania syropu z agawy sprawia, że nie pozostają w nim składniki odżywcze. Jednak syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny (4-krotnie niższy niż cukier) i dużą zawartość fruktozy. Może być spożywany przez diabetyków. Nie powoduje wysokiego wyrzutu insuliy we krwi więc nie podnosi poziomu cukru i jest znacznie lepszy niż cukier.

Syrop klonowy

Syrop klonowy zawiera sacharozę, tak jak cukier, ale ma o 25 proc. mniej kalorii niż on. Niestety ma też wysoki indeks glikemiczny (podobny do cukru). Dlatego nie jest polecany diabetykom. Działa podobnie do miodu – antybakteryjnie, antyzapalnie i antyoksydacyjnie. Dostarcza witamin z grupy B, manganu, cynku, magnezu, wapnia i fosforu. Jeśli mamy uczulenie na miód, syrop klonowy może być dobrym wyborem i na pewno lepszym niż biały cukier.

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy zawiera 65 proc. fruktozy i sacharozy, więc nie nadaje się dla diabetyków. Jednak ze względu na swoje walory zdrowotne jest lepszym wyborem niż biały cukier.  Ma takie same właściwości antybakteryjne jak miód.  Zawiera dużo dobrej dla oczu luteiny, potasu, magnezu, wapnia i witamin z grupy B, więc wspiera pracę układu krążenia i nerwowego. Można go zrobić samemu. Garść suszonych daktyli zalewamy na 4 godziny 2 szklankami wrzątku. Następnie gotujemy daktyle z wodą na małym ogniu 15 min. Miksujemy, przecedzamy i znowu gotujemy, aż zgęstnieje. Trzymamy w lodówce do 7 dni.

Słodziki

Słodziki najczęściej zawierają aspartam, acesulfam-K lub sukralozę. Tych substancji powinny unikać osoby chorujące na Hashimoto. Mogą one powodować wzrost TSH i przyczyniać się do rozwoju chorób autoimmunologicznych. Dodatkowo wywołują napady głodu, więc nie powinny po nie sięgać osoby na redukującej diecie niskowęglowodanowej. Słodziki te rozpadają się w organizmie na szkodliwe substancje i mogą nasilać bezsenność, bóle głowy, zmęczenie, złe metabolizowanie insuliny i zaburzenie flory bakteryjnej jelit. Słodziki takie jak erytrytol, sorbitol, mannitol, a także cukier brzozowy (ksylitol) i stewia mogą nasilać objawy zespołu jelita nadwrażliwego, przewlekłe wzdęcia, biegunkę, zaparcia i refluks. W konsekwencji może to skutkować obniżeniem odporności organizmu. Jednak słodziki są i tak lepszym wyborem niż cukier, zwłaszcza dla diabetyków, bo mają niski indeks glikemiczny.

Owoc mnicha (inaczej owoc Buddy, luo han guo)

Ekstrakt uzyskiwany z owoców pnącza Siraitia grosvenorii jest 300 razy słodszy od cukru. Ponieważ to nowinka jest dosyć drogi (50 zł/450 g) i nadal nie ma wystarczająco dużo badań, które potwierdzają jego wyższość nad innymi słodziwami. Słodzik ten zawiera witaminę C i pierwiastki wspomagające serce jak potas, wapń, selen. W medycynie chińskiej leczy cukrzycę i otyłość, pomaga przy schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego, a w południowych Chinach uważany jest za środek wspomagający... długowieczność! Jest tak słodki, że używa się go dosłownie szczyptę. 

Miód

Wysokość indeksu glikemicznego miodu zależy od rodzaju miodu. Większość ma wysoki indeks glikemiczny jak miód wielokwiatowy, leśny czy rzepakowy. Średni indeks glikemiczny (w niewielkiej ilości dopuszczany do spożywania przez diabetyków) mają miód lipowy, wrzosowy, akacjowy i gryczany. Miód ma właściwości antyzapalne i wzmacniające, które niestety traci w wysokiej temperaturze.

Cukier brązowy a cukier trzcinowy

Cukier brązowy może być zrobiony z trzciny cukrowej lub buraka, biały zawsze robiony jest z buraka. Biały cukier jest też zawsze rafinowany, co sprawia, że traci swoje właściwości odżywcze. Cukier brązowy - może być rafinowany lub nie - warto czytać etykiety bo producenci brązowym cukrem nazywają także... biały cukier barwiony karmelem! W obu przypadkach - czy cukier biały, czy brązowy, czy trzcinowy - jest to sacharoza i nie jest polecany dla diabetyków. Jeśli cukier brązowy jest nierafinowany i zrobiony z trzciny cukrowej, zawiera trochę żelaza, magnezu, potasu i wapnia, ale nadal ma wysoki indeks glikemiczny, i tak spowoduje po spożyciu wysoki wyrzut insuliny we krwi. Jest też tak samo kaloryczny jak biały cukier. Ponadto każdy rodzaj sacharozy (czy to w postaci białego, czy brązowego, czy trzcinowego cukru) zakwasza organizm.

Przepisy na zdrowe domowe słodycze bez sacharozy 

Ptasie mleczko z chia 

Nasza pierwsza propozycja na zdrowy, słodki deser? Wariacja na temat ptasiego mleczka. W ten sposób przygotowane ptasie mleczko, dzięki zawartości usprawniających trawienie nasion chia, jest doskonałym deserem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Agnieszka (@damskie.rekoczyny)

Składniki:

Masa:

  •  400 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzika) 
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżka żelatyny 

Polewa:

  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka oleju kokosowego 
  • łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy mleczko z chia, cukrem wanilinowym i olejem. Gotujemy 10 min. W masie rozpuszczamy żelatynę i ksylitol. 
  2. Formę wykładamy folią, wlewamy masę. Gdy masa ostygnie, wstawiamy do lodówki na 20 min.
  3. Podgrzewamy kakao, olej i ksylitol, aż się rozpuszczą. Wylewamy na masę. Chłodzimy ok. 5 godzin.

Żelki z żelatyny i owoców 

Domowe żelki z dodatkiem żelatyny i owoców zawierają aminokwasy prolinę i hydroksyprolinę, które wzmacniają stawy i kości.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Sztuka na talerzu (@sztuka.na.talerzu)

Składniki:

  • 6 łyżeczek żelatyny
  • łyżka soku z cytryny
  • 45 dag czerwonych owoców np. agrestu 
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i zostawiamy na 10 minut. Gdy napęcznieje, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. 
  2. Owoce miksujemy na jednolitą masę i przecedzamy przez sito ze skórek i pestek. Mieszamy z żelatyną i  dosładzamy do smaku miodem. Masę wylewamy do pojemnika wyłożonego folią, zostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin, aż stężeje. Kroimy w kostkę.

Trufelki z buraków

Buraczane trufelki zwiększają wchłanianie tlenu w komórkach, wspierając pracę układu krwionośnego, obniżają ciśnienie i cholesterol.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez B.알리(미니어쳐푸들, 11살) (@ali.b.poodle)

Składniki:

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 
  • 1 upieczony burak
  • 1/2 szklanki daktyli 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • łyżeczka kakao
  • sezam
  • proszek z buraka (ok. 20 zł/20 dag)

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy z daktylami w 2 szklankach wody, aż będzie bardzo miękka. Odcedzamy. 
  2. Kaszę, buraki, kakao i cynamon miksujemy razem. Wstawiamy na godzinę do lodówki.  Dodajemy płatki, orzechy i migdały. Wyrabiamy masę. Formujemy kulki. Połowę kulek obtaczamy w sezamie, a część w proszku z buraka. Chłodzimy w lodówce.

Sezamki

Sezamki zawierają zawiera lignany, sezaminę i sezamolinę, składniki skutecznie obniżające cholesterol. A także witaminy z grupy B, które dobrze działają na układ nerwowy.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez @miec.i.zjesc

Składniki:

  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 dag sezamu
  • 1,5 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

  1. Sezam prażymy na patelni bez tłuszczu, aż zacznie pachnieć. 
  2. Cukier karmelizujemy z łyżką wody na złoty kolor. Dodajemy masło i syrop z agawy, szybko mieszamy. Dodajemy sezam i znowu mieszamy. Gotową masę natychmiast (zanim stwardnieje) wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia. Wałkujemy. Zdejmujemy górny papier i kroimy na kawałki.

Kokosowa kostka z tapioki

Zdrowe desery z zawartością tapioki ułatwiają namnażanie się dobrych bakterii w jelitach.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lolo's Congelados (@lolo.jinha)

Składniki:

  •  800 ml mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki tapioki w kulkach
  • 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sól
  • 5 łyżek wiórków kokosowych 
  • łyżka oleju kokosowego
  • laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Laskę wanilii kroimy na pół, wybieramy ziarenka i wrzucamy do mleka. Wsypujemy tapiokę, szczyptę soli i ksylitol. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Gdy tapioka zmięknie (po 20-30 minutach), wlewamy rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, cały czas mieszając. Podgrzewamy jeszcze 10-15 minut.
  2.  Gdy tapioka stanie się bardzo gęsta, przekładamy ją do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Posypujemy wiórkami. Gdy wystygnie, wstawiamy do lodówki na 5-6 godzin.

Batoniki zbożowe 

Batoniki zbożowe posiadają węglowodany złożone, czyli uwalniające energię powoli i dające uczucie sytości na dłużej.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Chef i Szefowa (@chef_i_szefowa)

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika 
  • 1/3 szklanki orzechów 
  • 2 łyżki masła 
  • 1/4 szklanki rodzynek 
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 6 suszonych moreli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie płatki, ziarna, wiórki rumienimy oddzielnie na suchej patelni. Mieszamy. 
  2. Suszone owoce parzymy i siekamy. Dodajemy do płatków. Wlewamy rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. 
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciepłą masę na grubość ok. 1,5 cm. Gdy zastygnie, kroimy na porcje.

Amarantuski sezamowe

Amarantuski, a konkretnie zawarty w nich szalenie zdrowy amarantus, obniżają poziom cukru we krwi, przeciwdziałają osteoporozie i działają przeciwzapalnie. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Katarzyna Skok (@skoknakuchnie)

Składniki:

  • jajko
  • 10 dag oleju
  • 10 dag ziaren sezamu
  • 2 łyżki miodu 
  • 10 dag mleka kokosowego (tylko gęsta masa z puszki) 
  • 20 dag mąki z amarantusa
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Składniki mieszamy, zagniatamy. Formujemy kulki i zgniatamy na płaskie ciasteczka (masa jest lepiąca). Możemy też podsypać więcej mąki, rozwałkować masę i wycinać foremką dowolne kształty.
  2. Ciasteczka układamy w małych odstępach na papierze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut w 200 st.

Ciasteczka z komosy ryżowej

Ciasteczka z komosy ryżowej (nazywaną również quinoa) są są bogate w błonnik, magnez i zdrowe tłuszcze nienasycone.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez @withlovealis

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 garście sułtanek
  • 1 garść jagód lub borówek
  • 1 garść słonecznika
  • 1 garść sezamu
  • szczypta soli morskiej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki anyżu

Przygotowanie:

  1. By komosa ryżowa była zdrowa i smaczna, przed ugotowaniem trzeba ją wypłukać. Ziarna pokryte są saponinami, które nadają goryczkę i w nadmiarze utrudniają także trawienie. Następnie komosę prażymy na suchej patelni, by nabrała orzechowego smaku. I dopiero gotujemy, aż ziarna staną się przezroczyste – wody powinno być dwa razy więcej niż komosy. Po ugotowaniu zostawiamy komosę na 5 minut, by wchłonęła wodę i była bardziej sypka.
  2. Kroimy i namaczamy w 1 szklance wody rodzynki i borówki.
  3. Mieszamy komosę ryżową, z rodzynkami, borówkami, resztą składników i szklanką wody. Masę odstawiamy na 2 godziny.
  4. Z masy formujemy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze około 130 stopni do 40 min.

Ciastka z pszenicy kamut

Ciasteczka z pszenicy kamut mniej uczulają niż te zrobione ze zwykłej pszenicy. Kamut ma też 30 proc. więcej białka niż zwykła pszenica. Ciasteczka są bogate w selen, cynk, kwasy tłuszczowe, magnez, kwas foliowy, niacynę i inne witaminy z grupy B.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Melissa Johnson (@breadwriter)

Składniki:

  • 10 dag ekspandowanej pszenicy kamut (lub innych ekspandowanych zbóż)
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 100 g masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. Jabłka ścieramy na tarce. Pszenicę mielimy na mąką w młynku do kawy lub mikserze. Mieszamy wszystkie składniki razem. Zagniatamy na jednolitą masę.
  2. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. Przed formowaniem każdego ciastka, zwilżamy każdorazowo ręce zimną wodą (masa jest lepiąca). Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy. Układamy ciastka na blaszce. Pieczemy 15 minut w 180 st. Zostawiamy do ostygnięcia poza piekarnikiem. Gdy ostygną, wkładamy do lodówki. Ciastka muszą dobrze stężeć bo inaczej będą się rozpadać.

Profiterolki z owocami i pistacjami

Ptysiowe ciastka profiterolki mają sporo tłuszczu ale dzięki dodatkowi owoców są słodkie bez dodatku cukru. Pistacje dostarczą zdrowych kwasów tłuszczowych, a gorzka czekolada - magnezu.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Aleksandra Malwina (@olawkuchniuk)

Składniki:

Na ciasto parzone:

  • 5 dag masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 25 dag sera mascarpone
  • szczypta stewii

Na polewę:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • garść sezonowych owoców
  • pistacje

Przygotowanie:

  1. Ucieramy mąkę w pół szklanki wrzątku, podgrzewając, aż mąka się sparzy i nabierze szklistego koloru. Studzimy. Miksujemy z jajkami i proszkiem do pieczenia.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szprycą wyciskamy kulki z ciasta. Pieczemy 25 minut w 180 st w nagrzanym uprzednio piekarniku. Studzimy na kratce przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  3. Ubijamy śmietankę z mascarpone i stewią.
  4. Szprycą nadziewamy kulki z ciasta ptysiowego kremem. 
  5. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej śmietankę z pokruszoną czekoladą.
  6. Układamy kulki w wieżę (w tzw. francuski deser croquembouche czytaj krokębusz), polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi pistacjami oraz pokrojonymi sezonowymi miękkimi owocami np. truskawkami, malinami. 
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również