Domowe słodycze są zdrowsze niż te wyprodukowane przemysłowo, bo nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzonych tłuszczy roślinnych, sztucznych barwników i konserwantów. A to właśnie one często są winowajcami otyłości, chorób serca i krążenia oraz wysokiego poziomu cukru i złego cholesterolu w krwi. Dlatego jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, sięgnijmy po przekąskę zrobioną w domu. Cukier zastąpmy miodem lub innym wybranym słodziwem. Sprawdź nasze przepisy na zdrowe, domowe słodycze. Mamy ich aż 10!
Spis treści
W sklepach ze zdrową żywnością jako zamiennik cukru często sprzedawcy proponują syrop daktylowy, klonowy albo z agawy lub różne słodziki. Czy faktycznie są lepsze niż cukier?
Sposób pozyskiwania syropu z agawy sprawia, że nie pozostają w nim składniki odżywcze. Jednak syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny (4-krotnie niższy niż cukier) i dużą zawartość fruktozy. Może być spożywany przez diabetyków. Nie powoduje wysokiego wyrzutu insuliy we krwi więc nie podnosi poziomu cukru i jest znacznie lepszy niż cukier.
Syrop klonowy zawiera sacharozę, tak jak cukier, ale ma o 25 proc. mniej kalorii niż on. Niestety ma też wysoki indeks glikemiczny (podobny do cukru). Dlatego nie jest polecany diabetykom. Działa podobnie do miodu – antybakteryjnie, antyzapalnie i antyoksydacyjnie. Dostarcza witamin z grupy B, manganu, cynku, magnezu, wapnia i fosforu. Jeśli mamy uczulenie na miód, syrop klonowy może być dobrym wyborem i na pewno lepszym niż biały cukier.
Syrop daktylowy zawiera 65 proc. fruktozy i sacharozy, więc nie nadaje się dla diabetyków. Jednak ze względu na swoje walory zdrowotne jest lepszym wyborem niż biały cukier. Ma takie same właściwości antybakteryjne jak miód. Zawiera dużo dobrej dla oczu luteiny, potasu, magnezu, wapnia i witamin z grupy B, więc wspiera pracę układu krążenia i nerwowego. Można go zrobić samemu. Garść suszonych daktyli zalewamy na 4 godziny 2 szklankami wrzątku. Następnie gotujemy daktyle z wodą na małym ogniu 15 min. Miksujemy, przecedzamy i znowu gotujemy, aż zgęstnieje. Trzymamy w lodówce do 7 dni.
Słodziki najczęściej zawierają aspartam, acesulfam-K lub sukralozę. Tych substancji powinny unikać osoby chorujące na Hashimoto. Mogą one powodować wzrost TSH i przyczyniać się do rozwoju chorób autoimmunologicznych. Dodatkowo wywołują napady głodu, więc nie powinny po nie sięgać osoby na redukującej diecie niskowęglowodanowej. Słodziki te rozpadają się w organizmie na szkodliwe substancje i mogą nasilać bezsenność, bóle głowy, zmęczenie, złe metabolizowanie insuliny i zaburzenie flory bakteryjnej jelit. Słodziki takie jak erytrytol, sorbitol, mannitol, a także cukier brzozowy (ksylitol) i stewia mogą nasilać objawy zespołu jelita nadwrażliwego, przewlekłe wzdęcia, biegunkę, zaparcia i refluks. W konsekwencji może to skutkować obniżeniem odporności organizmu. Jednak słodziki są i tak lepszym wyborem niż cukier, zwłaszcza dla diabetyków, bo mają niski indeks glikemiczny.
Ekstrakt uzyskiwany z owoców pnącza Siraitia grosvenorii jest 300 razy słodszy od cukru. Ponieważ to nowinka jest dosyć drogi (50 zł/450 g) i nadal nie ma wystarczająco dużo badań, które potwierdzają jego wyższość nad innymi słodziwami. Słodzik ten zawiera witaminę C i pierwiastki wspomagające serce jak potas, wapń, selen. W medycynie chińskiej leczy cukrzycę i otyłość, pomaga przy schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego, a w południowych Chinach uważany jest za środek wspomagający... długowieczność! Jest tak słodki, że używa się go dosłownie szczyptę.
Wysokość indeksu glikemicznego miodu zależy od rodzaju miodu. Większość ma wysoki indeks glikemiczny jak miód wielokwiatowy, leśny czy rzepakowy. Średni indeks glikemiczny (w niewielkiej ilości dopuszczany do spożywania przez diabetyków) mają miód lipowy, wrzosowy, akacjowy i gryczany. Miód ma właściwości antyzapalne i wzmacniające, które niestety traci w wysokiej temperaturze.
Cukier brązowy może być zrobiony z trzciny cukrowej lub buraka, biały zawsze robiony jest z buraka. Biały cukier jest też zawsze rafinowany, co sprawia, że traci swoje właściwości odżywcze. Cukier brązowy - może być rafinowany lub nie - warto czytać etykiety bo producenci brązowym cukrem nazywają także... biały cukier barwiony karmelem! W obu przypadkach - czy cukier biały, czy brązowy, czy trzcinowy - jest to sacharoza i nie jest polecany dla diabetyków. Jeśli cukier brązowy jest nierafinowany i zrobiony z trzciny cukrowej, zawiera trochę żelaza, magnezu, potasu i wapnia, ale nadal ma wysoki indeks glikemiczny, i tak spowoduje po spożyciu wysoki wyrzut insuliny we krwi. Jest też tak samo kaloryczny jak biały cukier. Ponadto każdy rodzaj sacharozy (czy to w postaci białego, czy brązowego, czy trzcinowego cukru) zakwasza organizm.
Nasza pierwsza propozycja na zdrowy, słodki deser? Wariacja na temat ptasiego mleczka. W ten sposób przygotowane ptasie mleczko, dzięki zawartości usprawniających trawienie nasion chia, jest doskonałym deserem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Masa:
Polewa:
Przygotowanie:
Domowe żelki z dodatkiem żelatyny i owoców zawierają aminokwasy prolinę i hydroksyprolinę, które wzmacniają stawy i kości.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Przygotowanie:
Buraczane trufelki zwiększają wchłanianie tlenu w komórkach, wspierając pracę układu krwionośnego, obniżają ciśnienie i cholesterol.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Przygotowanie:
Sezamki zawierają zawiera lignany, sezaminę i sezamolinę, składniki skutecznie obniżające cholesterol. A także witaminy z grupy B, które dobrze działają na układ nerwowy.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Przygotowanie:
Zdrowe desery z zawartością tapioki ułatwiają namnażanie się dobrych bakterii w jelitach.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Przygotowanie:
Batoniki zbożowe posiadają węglowodany złożone, czyli uwalniające energię powoli i dające uczucie sytości na dłużej.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Przygotowanie:
Amarantuski, a konkretnie zawarty w nich szalenie zdrowy amarantus, obniżają poziom cukru we krwi, przeciwdziałają osteoporozie i działają przeciwzapalnie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Przygotowanie:
Ciasteczka z komosy ryżowej (nazywaną również quinoa) są są bogate w błonnik, magnez i zdrowe tłuszcze nienasycone.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Przygotowanie:
Ciasteczka z pszenicy kamut mniej uczulają niż te zrobione ze zwykłej pszenicy. Kamut ma też 30 proc. więcej białka niż zwykła pszenica. Ciasteczka są bogate w selen, cynk, kwasy tłuszczowe, magnez, kwas foliowy, niacynę i inne witaminy z grupy B.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Przygotowanie:
Ptysiowe ciastka profiterolki mają sporo tłuszczu ale dzięki dodatkowi owoców są słodkie bez dodatku cukru. Pistacje dostarczą zdrowych kwasów tłuszczowych, a gorzka czekolada - magnezu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Na ciasto parzone:
Na krem:
Na polewę:
Dodatkowo:
Przygotowanie: