Jak ograniczyć mięso w diecie? To łatwiejsze niż myślisz. Wystarczy poznać zasady diety fleksitariańskiej, która jest optymalnym modelem odżywiania dla organizmu i dla dobra Planety. Fleksitarianizm gwarantuje wzrost energii, spadek wagi, zmniejszenie emisji dwutlenku węgla i przede wszystkim ograniczenie spożycia mięsa. Tak wygląda dieta przyszłości.
Spis treści
Nasz sposób odżywiania się jest odzwierciadleniem trendów społecznych i proekologicznych. Należy do nich jeden z najnowszych trendów dietetycznych - fleksitarianizm. Lista jego zalet jest zalet prozdrowotnych jest długa i niezwykle cenna. To prosty i nienachalny sposób na ograniczenie ilości mięsa w codziennym menu (nawet dla zagorzałych wielbicieli mięsnych posiłków) oraz zadbanie o dobro naszej Planety.
Istotą fleksitarinizmu jest przede wszystkim zmiana sposobu myślenia o ograniczeniu ilości mięsa w codziennej diecie. Nie znajdziesz w nim sztywnych wytycznych ani rozpisanego jadłospisu. Dieta fleksitariańska ma być zachętą do zastępowania mięsa większą ilością dań z sycących warzyw, kasz, ryżu, tofu, ekologicznego nabiału i owoców. Fleksitarianinem jest zarówno osoba, która stara się ograniczyć ilość mięsnych posiłków w diecie oraz wegetarianin lub weganin, który po mięso sięga tylko okazjonalnie, np. podczas rodzinnych przyjęć.
Jeżeli w trakcie diety odczuwasz potrzebę trzymania się planu, rozpisz mięsne posiłki, które planujesz zjeść w trakcie każdego tygodnia. Jeżeli mięso często gości na Twoim talerzu, rozpocznij od 3 mięsnych posiłków w trakcie 7 dni. Wraz z progresem diety i lepszym samopoczuciem, możesz ograniczać spożycie mięsa pamiętając, że zalecenia dietetyków to spożywanie 100 g mięsa tygodniowo.
Zdaniem dietetyków, fleksitarianizm to optymalny sposób odżywiania, który zapewnia wszystkie niezbędne składniki w diecie. Dzięki małej, ale regularnej ilości mięsnych dań w diecie, znika możliwość niedoboru żelaza, witaminy B12 oraz wapnia – które często występują w dietach całkowicie bezmięsnych. Fleksitarianizm zapobiega także chorobom układu krążenia, jak cukrzyca typu 2 i nowotwory. Istotną kwestią w diecie fleksitariańskiej jest także jakość spożywanego mięsa. Zrezygnuj z wysokoprzetworzonych produktów, jak wędliny czy parówki i postaw na ekologiczne mięsa. Najlepiej od lokalnego producenta lub specjalistycznego sklepu mięsnego, w którym ekspedienci doskonale wiedzą, skąd pochodzi każdy produkt zza lady. Najczęściej wybieraj indyka, dziczyznę i jagnięcinę. Sporadycznie sięgaj po czerwone mięso, wieprzowinę, kurczaki i baraninę, które są najbardziej szkodliwe dla zdrowia.
Funkcję zamienników mięsa doskonale pełnią rośliny strączkowe. W Twoim menu nie może zabraknąć fasoli białej, czerwonej, soczewicy, ciecierzycy, bobu, grochu, soi czy produktów sojowych. Z tofu naturalnego, wędzonego, tempeh i setainu skomponujesz wiele wartościowych i smacznych posiłków, jak wegańskie curry, pat-thai'e, gulasze warzywne i sycące zupy. Świetnymi zamiennikami mięsa są także grzyby - nazywane leśnym mięsem, bakłażany, kalafiory, ziemniaki, buraki i chlebowiec.
Odpowiednie doprawienie to klucz do sukcesu każdej potrawy. Szczególnie w trakcie diety, kiedy posiłki powinny być bogate w smaki i zadowalać nasze kubki smakowe. To zwiększa szanse na wytrwanie w nowych postanowienia. Zainspiruj się orientalną kuchnią i postaw na intensywne przyprawy, które odkryją przed Tobą nowe oblicze znanych potraw. Szczególnie pomocny będzie kumin rzymski, ostra papryka, liścia kaffiru i świeża mięta.
6. Wybieraj produkty bogate w błonnik
W diecie fleksitariańskiej ważne są także bogate w błonnik węglowodany, jak pełnoziarniste pieczywo oraz kasze, ryż i ziemniaki, z których można przygotowywać lekkie i sycące dania. Odpowiednią ilość białka w diecie fleksitariańskiej zapewniają warzywa strączkowe, tofu, tempeh oraz ograniczone ilości mięsa, ryb, ekologicznego nabiału oraz owoców morza.
Orzechy pestki i nasiona to bardzo istotne składniki każdej zdrowej diety. Dodatkowo pomogą Ci wypełnić „lukę” po ograniczonej ilości spożywanego mięsa. Powód? Są bogate w białka, składniki mineralne i tzw. " dobre tłuszcze", a ich tekstura powoduje szybsze uczucie sytości. Dodawaj je do najróżniejszych dań: zup, sałatek, gulaszy czy owocowych deserów.
Fleksitarianizm w centrum stawia zdrowy styl życia, więc warto wybierać warzywa i owoce z ekologicznych upraw oraz gotować posiłki zgodnie z zasadą sezonowości. To zapewni nam najwyższą ilość i jakość drogocennych witamin i mikroelementów w diecie. Warto także wybierać produkty od lokalnych producentów, bo im krótszy ślad węglowy, tym lepiej dla Ciebie i środowiska.
Nieprzetworzone posiłki w diecie fleksitariańskiej to także sposób na ograniczenie sztucznych barwników i konserwantów w diecie. Dzięki ograniczeniu mięsa, zmniejsza się także ilość spożytych szkodliwych hormonów i antybiotyków, które podawane są zwierzętom hodowlanym.
Równie ważną zaletą fleksitarianizmu jest ochrona środowiska i ograniczenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Dane specjalistów z Greenpeace'u są jednoznaczne: wyprodukowanie 1 kg czerwonego mięsa to zużycie 15 tys. litrów wody, 6 kg paszy i emisja dwutlenku węgla porównywalna do trzygodzinnej jazdy samochodem po autostradzie. Kolejny rok popularności trendu na fleksitarianizm to dobry znak w kwestii świadomych wyborów żywieniowych i bardziej ekologicznego stylu życia.