Lubisz podróżować? Bliska jest Ci idea zrównoważonego rozwoju i cenisz, gdy hotel, w którym odpoczywasz stosuje odpowiedzialne eko-rozwiązania? Znamy jedno takie miejsce! Hotel Mercure Katowice Centrum zaprojektowany został w myśl "zielonej" filozofii. Przy okazji jest niezwykle przytulnym, pełnym świetnego designu i nienagannego wystroju miejscem. Katowice jesienią? Brzmi jak dobry plan!
Katowice od lat znajdują się w czołówce najprężniej rozwijających się i modernizowanych miast Polski. W tę nowoczesną przemianę idealnie wpisuje się położony w ścisłym Śródmieściu, na ulicy Młyńskiej, hotel Mercure Katowice Centrum. Już same zasady, które przyświecały jego twórcom i architektom, świadczą o tym, że jest to miejsce niezwykłe.
Hotel Mercure Katowice Centrum powstał zgodnie z motywem „green and clean”, u podstaw którego leży dbałość o środowisko i tworzenie przestrzeni z myślą o przyrodzie i ekologii. Przykład? W wystroju Mercure Katowice Centrum istotne znaczenie odgrywają przyjazne środowisku materiały, także pochodzące z recyklingu, a sam hotel wykorzystuje odnawialne źródła energii, obecny jest zaawansowany system gromadzenia wody deszczowej oraz monitoringu wykorzystania energii i prądu. Fasadę obiektu zdobi naturalna, licząca ponad 200 m² ściana pokryta roślinami. Co ciekawe, jest to największa w Katowicach ściana pokryta naturalną roślinnością. Takie zielone ściany, coraz popularniejsze w wielu europejskich, nowoczesnych miastach, przyczyniają się do produkcji tlenu, oczyszczają powietrze, są miejscem gniazdowania ptaków oraz źródłem pozyskiwania pyłków kwiatowych dla pszczół. Wśród roślin wykorzystanych do stworzenia zielonej ściany znajdziemy m.in. barwinka, runiankę, trzmieliny, bodziszek, trawy ozdobne, zawciąg, dzwonki, bergenię, paprocie i funkie.
– Skupienie się na ekologicznych rozwiązaniach i zielonej filozofii przy wyborze motywu przewodniego hotelu nie było dla nas przypadkowe – przyznaje Andrzej Kleeberg, dyrektor hotelu Mercure Katowice Centrum. – Ostatnie lata pokazują, że nowoczesne rozwiązania, przygotowane z myślą o ochronie środowiska, odpowiedzialności społecznej i zrównoważonym rozwoju, są niezmiernie istotne. Dlatego jako Mercure Katowice Centrum chcemy dać dobry przykład nie tylko Katowicom i pozostałej części Polski, ale także innym przedstawicielom biznesu w wyborze odpowiedzialnych rozwiązań, które adresują istotne społecznie kwestie – dodaje.
Dbałość o środowisko, eko-rozwiązania i nowoczesny design znajdziemy również we wnętrzach hotelu. Już na wejściu, w lobby wita nas mural przygotowany przez miejscową aktywistkę i artystkę street-artową Monę Tusz. Na 8 piętrach Mercure Katowice Centrum znajduje się 268 nowoczesnych pokoi o wysokim standardzie wyposażenia. Co było inspiracją to ich stworzenia? Przyroda oraz środowisko naturalne. Dlatego też królują w nich minimalizm, harmonia, kojące kolory oraz materiały wykonane z naturalnych surowców (np. drewno).
W Mercure Katowice Centrum do dyspozycji gości jest również strefa masażu i relaksu, przestrzeń konferencyjna oraz siłownia znajdująca się na 9. piętrze, dająca niesamowity widok na panoramę Katowic. To nie wszystko! Prawdziwą wizytówką hotelu jest restauracja Winestone, która oferuje niezwykle miłą atmosferę, znakomite wino oraz przepyszne dania z kuchni europejskiej doprawione regionalnymi i lokalnymi akcentami.
Kierujemy się dostępnością danych produktów, jeśli chodzi o sezonowość. Patrzymy na produkt, który jest dostępny na rynku, a jest to zależne od miesiąca i danej pory roku. Z wyprzedzeniem planujemy nasze menu, dostosowując się jednocześnie do produktu, który jest dostępny w danym miesiącu – mówi Andrzej Kleeberg, dyrektor hotelu Mercure Katowice Centrum.
Wszystkie dania są idealnie dopasowane do dostępnych w restauracji win. A jest ich tutaj prawdziwe bogactwo. W Winestone znajdziemy wina m.in. z cenionych winnic Polski, Francji, Hiszpanii czy Ameryki Południowej. – Głównie skupiamy się na łączeniu jedzenia z winem, oczywiście z nastawieniem na produkty regionalne, czyli takie, które są dostępne tutaj na terenie Śląska – przyznaje Dariusz Paździera, szef kuchni. Choć w głównej mierze, tworząc dania, bazuje na tradycjach europejskich, Dariusz Paździera, doprawia kuchnię śląskimi akcentami. Wśród dań popisowych znajdziemy m.in. tradycyjną roladę śląską, bulion z perliczki czy kołocz śląski.