Wielkanocny żurek to nieodłączna część świątecznego menu. Z okazji nadchodzących świąt, przypominamy najlepsze przepisy na wielkanocne zupy, które zachwycą smakiem wszystkich gości. Oto sprawdzone przepisy na żurek w tradycyjnej wersji - z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami oraz w wegańskiej odsłonie - dla miłośników roślinnej kuchni.
Spis treści
Składniki:
Zakwas:
Żurek:
Sposób przygotowania:
Zakwas: Do dużej misy wsypać mąkę. Wymieszać z częścią przegotowanej wody i posiekanym czosnkiem do powstanie papki. Do gotowej masy dodać pozostałą wodę i ponownie energicznie wymieszać. Naczynie z zakwasem przykryć szczelnie bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zakwas będzie gotowy.
Żurek: Na patelki podsmażyć pokrojową w kostkę cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Bulion podgrzać na małym ogniu z pokrojoną w plasterki marchwią. Gdy będzie gorący, dodać 2 szklanki gotowego zakwasu i zagotować. Do całości dodać kiełbasę z cebulą. Zupę zagotować ponownie, doprawić do smaku solą, majerankiem i pieprzem. Żurek wielkanocny podawać z plastrami podsmażonej kiełbasy i ugotowanymi na twardo jajkami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę umyć i obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Warzywa wrzucić do dużego garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Gotować od przykryciem ok. 30 min.
2. Do wywaru dodać kiełbasę i pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni boczek. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać majeranek, sól i pieprz. Po kilku minutach wyjąć kiełbasę, pokroić i ponownie wrzucić do garnka z wywarem.
3. Do garnka z wywarem wlać zakwas. Całość gotować na małym ogniu przez 5 minut. Pod koniec gotowania, zabielić zupę śmietaną, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Żur podawać z ugotowanymi i tłuczonymi ziemniakami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Zagotować 3 litry wody w dużym garnku. Wrzucić wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku, ziemniaków, selera i pora. Do 30 minutach dodać resztę warzyw.
2. Gdy ziemniaki zmiękną, zalać warzywa żurkiem z butelki. Całość gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania zabielić zupę śmietanką kokosową. Doprawić majerankiem.
3. Żurek podawać posypany szczypiorem.