materiał partnera

Od teraz wykorzystujemy w kuchni roślinną margarynę!

Od teraz wykorzystujemy w kuchni roślinną margarynę!
Fot. Mat. prasowe

Aktualne zalecenia żywieniowe nie pozostawiają wątpliwości – tłuszcze zwierzęce należy zastępować roślinnymi. Czyli te o dużej zawartości kwasów nasyconych, na te o dużej zawartości kwasów nienasyconych. To podstawa zdrowszego stylu życia i prewencji chorób układu krążenia, nowotworów czy cukrzycy typu drugiego. Jak to zrobić? To prostsze niż myślisz: wykorzystując na co dzień w  kuchni roślinną margarynę!

Unikaj tłuszczów nasyconych w diecie

Te niekorzystne dla zdrowia tłuszcze znajdziesz przede wszystkim w produktach odzwierzęcych – mięsie, wędlinach, maśle, serze, śmietanie i mleku. Duże ilości tłuszczów nasyconych znajdują się także w wielu gotowych produktach spożywczych, począwszy od deserów, jak ciasta, ciastka, po pizzę, frytki i popularne fast-foody. Nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych wpływa na podwyższenie cholesterolu we krwi. Co z  kolei zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń, jak miażdżyca, zawały serca i inne dolegliwości na tle kardiologicznym.

 Badania naukowe potwierdzają, że zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych „dobrymi” tłuszczami nienasyconymi pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL. Jak to zrobić? Każdego dnia dokonuj świadomych wyborów żywieniowych i zamień produkty bogate w tłuszcze nasycone na produkty zawierające więcej tłuszczów nienasyconych. Jednym z najprostszych rozwiązań jest zamiana masła na margaryny roślinne, które nie zawierają w składzie szkodliwych tłuszczów trans, a są doskonałym źródłem zdrowych kwasów Omega-3 i Omega-6.

Roślinna margaryna, czyli prosty sposób na zdrowie

Warto wiedzieć, że większość nowoczesnych margaryn na polskim rynku, np. produkowanych przez firmę Upfield, nie zawiera tłuszczy trans. To częściowo utwardzone oleje roślinne, które są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Ich duże spożycie sprzyja rozwojowi, m.in. cukrzycy typu 2, miażdżycy, zawałów serca i wielu innych dolegliwości na tle kardiologicznym. Tych niekorzystnych dla zdrowia składników nie znajdziesz w margarynach Rama, Flora, Delma czy Kasia. Na rynku są także dostępne margaryny funkcjonalne z dodanymi sterolami roślinnymi, które obniżają cholesterol. Takim produktem jest Flora ProActiv.

W składzie margaryn roślinnych  znajdziemy za to duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. To nie jedyny benefit. Margaryny roślinne są bogate w niezwykle cenne w diecie kwasy Omega-3, które należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie są one syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą mu być dostarczane wraz z pokarmem. A gdy już zostaną mu dostarczone, ulegają procesom enzymatycznym, w trakcie których powstają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje fizjologiczne (między innymi prostaglandyny, prostacykliny czy lipoksyny).

W kontekście tłuszczów - najważniejsza jest zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie ten rodzaj tłuszczów uważa się za główny czynnik rozwoju chorób układu krążenia. Właśnie dlatego na opakowaniach wszystkich produktów możemy znaleźć informację o ich zawartości. W ten sposób osoby o podwyższonym ryzyku mogą skutecznie ich unikać. Tutaj widzimy przewagę po stronie margaryn. Tzn. margaryny kubkowe zawierają bardzo mało kwasów nasyconych (ok. 20%), najmniej ze wszystkich tłuszczów stałych, dużo mniej niż masło, w którym jest ich ok. 60%. Margaryny kubkowe są bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), a w tym absolutnie niezbędne i deficytowe w polskiej diecie kwasy Omega-3. Należy pamiętać, że te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe nie są wytwarzane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywianiem” - tłumaczy prof. dr hab. Krzysztof Krygier, specjalista z zakresu nauki o tłuszczach oraz dodatków do żywności i żywności specjalnej 

Zalety margaryn roślinnych:

  • Współcześnie dostępne na polskim rynku margaryny kubkowe są tworzone nowoczesnymi technologiami oraz z najwyższej jakości olejów roślinnych
  • Ich skład jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6
  • Są pozbawione częściowo utwardzonych olejów, będących źródłem tłuszczów trans, znanych ze swojego negatywnego wpływu na zdrowie
  • Nie zawierają cholesterolu
  • Mogą być za to źródłem steroli roślinnych, które dodatkowo pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi

Zdrowe tłuszcze na kanapce

flora original 400 bok1

Flora Original jest rekomendowana wszystkim, którzy dbają o zdrową dietę i styl życia. Stanowi doskonałą alternatywę dla masła, ponieważ zawiera aż 80% mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło (nasycone kwasy tłuszczowe są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu we krwi). Dodatkowo Flora jest bogata w kwasy Omega-3 oraz Omega-6, które pomagają utrzymywać serce w dobrej kondycji i cholesterol na prawidłowym poziomie. Jest odpowiednia dla wegan i osób z nietolerancja laktozy. Nie zawiera konserwantów.

250G a copy

Delma to margaryna doskonale znana w Polskich domach. To produkt, który pozwoli nam w przygotowaniu pysznych kanapek dla całej naszej rodziny. 

Uniwersalnie zastosowanie w kuchni

Rama 3D front

Rama Classic to margaryna z wysokiej jakości olejem rzepakowym o „klasycznym” smaku. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega3 i Omega6 oraz witamin A, D i E. To produkt, który możemy w sposób uniwersalny wykorzystywać w naszej kuchni.

By chronić serce

Flora_PA_BOK_EAN_8719200011922

Badania potwierdzają, że zastąpienie jednej stołowej łyżki masła lub twardej margaryny – margaryną miękką, wiąże się z 6% obniżeniem ryzyka wystąpienia zawału serca. Jesteś w grupie ryzyka, wybieraj Florę ProActiv ze sterolami roślinnymi, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również