Kuchnia

8 przepisów na doskonałe wegańskie ciasta. Od czekoladowej tarty po sernik z nerkowców

8 przepisów na doskonałe wegańskie ciasta. Od czekoladowej tarty po sernik z nerkowców
Wegańskie ciasto? Te przepisy zachwycą nie tylko wegan!
Fot. nzphotonz/ istockphoto

Wegańskie ciasta i desery cieszą się rosnącą popularnością. Nic w tym dziwnego, bo mogą (choć nie muszą i nie zawsze są) być zdrowsze, niż te tradycyjne, a w smaku w niczym im nie ustępują. W większości przypadków trudno zorientować się, że mamy do czynienia z ciastem wegańskim. 

Wegańskie ciasta - jak je zrobić?

Wbrew pozorom, przygotowanie wegańskiego ciasta nie jest trudne, głównie dlatego, że łatwo jest zastąpić tradycyjne składniki ich wegańskimi odpowiednikami. Jajka (w zależności od przepisu) zastąpicie dojrzałym bananem, przecierem jabłkowym, czy "glutkiem" z siemienia lnianego lub nasion chia. Natomiast krowie mleko wystarczy zamienić na kokosowe, albo dowolny roślinny napój (owsiany, migdałowy, sojowy). Masło z powodzeniem zastąpi olej roślinny - albo płynny, albo w formie stałej, np. kokosowy. Zamiast mlecznej czekolady wystarczy użyć ciemnej i tak dalej - proste, prawda? 

 

Wegańskie ciasto czekoladowe 

Wilgotne, proste i gotowe w 30 minut? Tak! W dodatku z 5 składników, nie licząc owoców do dekoracji - takie właśnie polecają chłopaki z The Happy Pear. Na ich blogu (thehappypear.ie) znajdziecie więcej takich perełek.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez The Happy Pear (@thehappypear)

Składniki:

  • 200 g uniwersalnej białej mąki
  • 70 g kakao w proszku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 180 g cukru kokosowego/pudru/cukru muscovado
  • 130 g oleju słonecznikowego
  • 500 wrzącej wody

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier i dobrze wymieszaj. Dodaj olej i wrzącą wodę i zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto.
  2. Tortownicę wyłożyć pergaminem do pieczenia. Wlej ciasto do wysmarowanej bułką tartą tortownicy, włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
  3. Sprawdź, czy jest ugotowany, wbijając wykałaczkę/nóż i sprawdzając, czy wychodzi czysty, jeśli nie wychodzi czysty, piecz przez kolejne 5-10 minut, aż wyjdzie czysty. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Udekoruj wybranym lukrem lub podawaj z odrobiną wegańskiej bitej śmietany i jagodami.

Wegańskie ciasto marchewkowe

A nawet tort! I to jaki! Ervegan, czyli Eryk Wałkowicz, dietetyk, to prawdziwy król wegańskich deserów. Na jego blogu ervegan.com znajdziecie ich całe mnóstwo.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Eryk Wałkowicz – proste wegańskie przepisy (@ervegan)

 

Składniki:

Suche:

  • 2 szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżeczki pdp
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ciut soli

Mokre:

  • 2 szkl. marchewki startej na małych oczkach
  • 1 szkl. napoju sojowego
  • ½ szkl. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody ocz.
  • 1 łyżeczka octu

Krem:

  • wegańska śmietanka do ubijania lub gęste mleko koko z puszki + słodziwo
  • ekstrakt waniliowy,
  • sok z cytryny
  • karmel:
  • 1 szkl. cukru,
  • ok. 5 łyżek napoju sojowego,
  • sól
  • popcorn

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C. Składniki suche wymieszaj w mniejszej misce, a w większej składniki mokre.
  2. Przygotuj formę i papier do pieczenia, składniki suche wymieszaj z mokrymi i szybko wylej do formy. Piecz w piekarniku przez około 50–60 minut, aż patyczek będzie kompletnie suchy. Ostudź przed krojeniem na pół.
  3. Wegańską śmietankę lub stałą część mleka kokosowego (+słodziwo) ubij na krem z dodatkiem ekstraktu waniliowego i soku z cytryny. Przed przełożeniem warto schłodzić krem w lodówce.
  4. Przygotuj karmel rozpuszczając cukier na średnim ogniu (na początku nie mieszając). Zdejmij z ognia i cały czas mieszając, dodaj mleko (będzie pryskać!). Wróć na średni ogień i dalej mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy (może wymagać wprawy). Dosól 2 większymi szczyptami soli.
  5. Ciasto przełóż kremem i odstaw do schłodzenia. Udekoruj popcornem i karmelem. 

Wegańskie ciasto drożdżowe z kruszonką

Jest pachnące, puszyste i absolutnie przepyszne! Przykład? Drożdżowy placek według przepisu Marty Dymek z Jadłonomii.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Jadłonomia (@jadlonomia)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej, tradycyjnej lub orkiszowej
  • 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 8 g suchych drożdży instant
  • 1/4 – 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju

Na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki, tradycyjnej lub orkiszowej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 40 g zimnego tłuszczu roślinnego, olej kokosowy lub dobra margaryna

Owoce:

  • 300 – 400 g ulubionych owoców, truskawek, malin, porzeczek lub czereśni

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzać w małym rondelku – ma być ciepłe, ale nie gorące.
  2. Do naczynia miksera przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól i ciepłe mleko i wyrabiać przez 3 – 4 minuty. Następnie wlać olej i wyrabiać kolejne 2 minuty.
  3. Ciasto uformować w kulę, miskę podsypać mąką i włożyć tak uformowane ciasto do miski. Miskę zakleić szczelnie folią spożywczą i zostawić na 1,5 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  4. Pod koniec wyznaczonego czasu przygotować dodatki. Najpierw w kubeczku blendra z ostrzem S lub na desce posiekać wszystkie składniki na kruszonkę; potem pokroić truskawki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub posmarować olejem.
  5. Nasmarować dłonie kilkoma kroplami oleju i delikatnie wyjąć ciasto z miski, przełożyć do blachy i rozciągnąć. Powciskać  truskawki, wysypać kruszonkę i zostawić do wyrastnia na ostatnie 30 minut – tym razem wystarczy pod ściereczką. Zacząć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.
  6. Wyrośnięte ciasto wyjąć spod ściereczki i wsunąć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 25 – 35 minut czyli do momentu, aż ciasto będzie rumiane. Teoretycznie należy kroić, gdy wystygnie, ale wiadomo, że różnie to bywa.

Wegańskie ciasto bananowe

Chlebek bananowy niewiele odbiega od tradycyjnych przepisów. Koniecznie spróbujcie tego, który poleca Marissa czyli It’s All Good Vegan.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Plant Based Recipes (@plantd.co)

Składniki:

  • 2 filiżanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki białego cukru, użyłam cukru trzcinowego
  • ½ szklanki zmiękczonego oleju kokosowego lub roztopionego wegańskiego masła
  • 1 szklanka mleka bezmlecznego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 średnio przejrzałe banany, rozgniecione
  • 1 łyżka wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka kawałków lub kawałków czekolady

Dodatki:

  • 1/4 szklanki wiórków czekoladowych
  • 1 średni banan, pokrojony w plasterki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia pergaminem lub spryskaj sprayem nieprzywierającym i odłóż na bok.
  2. Przygotuj wegańską mieszankę maślanki. Połącz mleko bezmleczne i ocet jabłkowy razem w misce i odłóż na bok.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i cukier.
  4. Połącz olej, rozgniecionego banana i wanilię z maślanką i wymieszaj.
  5. Połącz mokre i suche składniki i mieszaj przez 1-2 minuty. NIE przesadzaj z ciastem. Powoli wmieszaj do ciasta 1 filiżankę kawałków czekolady.
  6. Wlać ciasto do brytfanki. Posyp 1/4 szklanki kawałków czekolady i jednego pokrojonego banana (opcjonalnie) na ciasto.
  7. Piecz bochenek przez 45-55 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta.
  8. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na zewnątrz formy na bochenek przez co najmniej 1 godzinę przed krojeniem.

Wegańskie ciasto - blok czekoladowy

Chrupiący i rozpływający się w ustach poleca Gina Fontana. Teoretycznie wytrzyma w lodówce 2 tygodnie, ale w rzeczywistości nikt chyba tego nie wypróbował, bo jak tu się powstrzymać i nie zjeść szybciej?  

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Vegan Bowls™ | Daily Vegan Recipes (@veganbowls)

Składniki:

  • 283 g bezmlecznej, półsłodkiej czekolady
  • 5 całych daktyli
  • 1 szklanka precli bezglutenowych, pokruszonych
  • 1/3 szklanki surowych pestek dyni (solonych lub niesolonych)
  • sól morska w płatkach, do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wydrąż z daktyle i pokrój je na małe kawałki. Odłóż na bok. Umieść precle w plastikowej torebce, zamknij, a następnie delikatnie rozgniataj je tylną częścią miarki lub małej miski, aż uzyskasz małe kawałki - nie rozgniataj ich zbyt mocno, nie na małe okruchy. Po prostu chcesz je rozbić na mniejsze części.
  2. Zagotuj mały garnek wody. Umieść średnią szklaną miskę nad wrzącą wodą i dodaj kawałki czekolady. Gdy czekoladowe chipsy całkowicie się rozpuszczą, zdejmij z ognia i wymieszaj z pokruszonymi preclami, pestkami dyni i posiekanymi daktylami, całkowicie pokrywając je czekoladą.
  3. Przykryj blachę papierem do pieczenia i nakładaj na niego masę czekoladową z pomocą łyżki (zwykłej lub do lodów). Jeśli lubisz, posyp płatkami soli morskiej, a następnie umieść w lodówce, aż czekolada zastygnie, czyli około 15 minut. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.

Wegańskie ciasto - tarta czekoladowa

Cudownie smakuje i świetnie wygląda - to dobry przykład deseru na imprezę! 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Vegan Bowls™ | Daily Vegan Recipes (@veganbowls)

Składniki:

Na ciasto:

  • 320 g słodkich ciastek
  • 1 szklanka masła kokosowego lub masła roślinnego (możesz też użyć samego oleju kokosowego)
  • 3 łyżki karobu lub kakao w proszku
  • 5-6 łyżek lodowatej wody

Na nadzienie:

  • 1 puszka śmietanki kokosowej
  • 1 szklanka mleka bezmlecznego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 200 gramów gorzkiej czekolady LUB chipsów z karobu
  • Posiekane orzechy włoskie lub orzeszki ziemne do dekoracji (opcjonalnie)
  • Karmel kokosowy do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W robocie kuchennym umieść ciasteczka i zmiel na gładką masę.
  2. Dodaj olej kokosowy i kakao w proszku - ponownie wymieszaj, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Dodawaj wodę z lodem po łyżce, aż uzyskasz bardziej zwartą konsystencję, ale nie za dużo. Umieść tę mieszankę w nieprzywierającej formie do tart i naciśnij dłonią, a następnie płaską powierzchnią kubka, aby była bardzo twarda i jednolita.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudź.
  4. Umieść wszystkie składniki na nadzienie w rondlu, dobrze wymieszaj i gotuj, aż śmietanka kokosowa i czekolada się rozpuszczą, wylej tę mieszankę na ZIMNY spód.
  5. Poczekaj, aż nadzienie również ostygnie, a następnie włóż tartę do lodówki na noc. Następnego dnia udekoruj karmelem kokosowym, orzechami lub jagodami.

Wegańskie ciasto francuskie z owocami

Jeśli na liście składników ciasta francuskiego z supermarketu nie ma masła, to na 99% jest wegańskie! Dlatego wystarczy wybrać dobre nadzienie i prosty deser gotowy. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez BBojana's Food Blog (@bbojanas_food_blog)

Składniki:

  • 500g czereśni (wydrążonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wegańskiego zagęstnika do sosów (np. skrobi)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • Cukier waniliowy i cynamon do dekoracji, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Czereśnie, Gotuj przez 5 minut, a następnie zagęść sos. 
  2. Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na 3 równe paski. Owoce nałóż wzdłuż na każdy pasek, bliżej jednego z brzegów. Zawijaj paski ciasta, tworząc rulony. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zawijając na kształt ślimaka – zaczynaj od środka. Kolejne paski dokładaj, delikatnie łącząc brzegi ze sobą. Koniec ciasta zalep.
  3. Posmaruj mieszanką wody cynamonowej, jeśli chcesz i posyp cukrem waniliowym. Piecz w 200°C przez 30 minut.

Wegański sernik dyniowy z nerkowców

Obłędnie kremowy, delikatny i pełen smaku sernik autorstwa Teri-Ann Carty. Musicie go wypróbować! 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Vegan Bowls™ | Daily Vegan Recipes (@veganbowls)

 

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 1 3/4 szklanki pokruszonych razowych krakersów
  • 1/2 szklanki ulubionej granoli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 5 łyżek wegańskiego masła (roztopionego)
  • Szczypta soli

Na "serowe" nadzienie:

  • 1 1/2 szklanki nerkowców namoczonych przez noc
  • 1/2 szklanki wegańskiego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki kefiru kokosowego (lub gęstego jogurtu)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka prażonych orzechów pekan (opcjonalnie)

Na solony "karmel":

  • 1 szklanka daktyli namoczonych w gorącej wodzie przez 20 minut (wodę zachowaj)
  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
  • 1 czubata łyżka tahini
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2-4 łyżki wody daktylowej

Przygotowanie:

Spód:

  1. Rozgrzej piekarnik do 350. Wytnij koło na dno tortownicy i posmaruj olejem lub sprayem kokosowym. Umieść krakersy i granolę w robocie kuchennym i miksuj na wysokich obrotach, aż lekko się rozdrobnią.
  2. Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż dokładnie się połączą. Mocno dociśnij (ja lubię używać dna kokilki) do formy. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut.
  3. Odstaw na kratkę do ostygnięcia na czas przygotowywania nadzienia.

Nadzienie:

  1. Odcedź i opłucz nerkowce. Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym i miksuj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz kremową, gładką konsystencję (zeskrob boki w razie potrzeby). Ja miksowałam około 4 minuty, można też zrobić to w szybkoobrotowym blenderze. Przełóż masę sernikową na przygotowany spód i stuknij formą o blat kilka razy, aby uwolnić wszelkie pęcherzyki powietrza.
  2. Wstaw do zamrażarki do stężenia. To potrwa kilka godzin - najlepiej na noc.

Solony "karmel":

  1. Odcedź daktyle i dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego.
  2. Miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż karmel będzie gładki. Dodaj więcej wody, jeśli mieszanina jest zbyt gęsta.
  3. Wyjmij sernik z zamrażarki i delikatnie usuń tortownicę. Użyj szpatułki, aby wygładzić krawędzie. Wierzch ciasta polej solonym karmelem tahini. Użyj szpatułki, aby równomiernie go rozprowadzić. Niech spływa po bokach. Im więcej tym lepiej!
  4. Wstaw z powrotem do lodówki, do stężenia. Przed podaniem udekoruj orzechami pekan.

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również