Kuchnia

Efektowne ciasta na Wielkanoc: babka, sernik i ciasto z kremem w nowej odsłonie!

Efektowne ciasta na Wielkanoc: babka, sernik i ciasto z kremem w nowej odsłonie!
Ciasta na Wielkanoc 2022
Fot. Wydawnictwo Filo

Efektowne ciasta na Wielkanoc są pyszne i nietuzinkowe! Przykłady? Babka podkręcona suszonymi śliwkami i odrobiną alkoholu, aksamitny sernik z białą czekoladą, wiosenne ciasto z kremem, udekorowane egzotycznymi owocami. Nie są trudne w wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Autorami tych niezawodnych przepisów są mistrzowie: Nigella i Yotam Ottolenghi. 

 

Ciasto z owocami tropikalnymi 

To ciasto na Wielkanoc jest nadzwyczajnie wilgotne dzięki obfitości ananasa, bananom i dodatkowi oleju. W Australii, Nowej Zelandii i Kanadzie nazywają je ciastem kolibra i tradycyjnie podają z kremem z twarogu śmietankowego. Tutaj krem zawiera purée z mango (choć ciasto można zjeść samo). Do tego jeszcze dekoracja ze świeżych owoców, dzięki której ciasto staje się niezwykle orzeźwiające. Możesz użyć ananasa z puszki. Odsącz go i zmiksuj je w malakserze według zaleceń w przepisie. To ciasto smakuje jak z najlepszej cukierni.

Składniki na 8 porcji:

  • 1 średni ananas, obrany, bez rdzenia 
  • 300 g miąższu pokrój na kawałki wielkości 3–4 cm (do ciasta), 50 g pokrój na kawałki wielkości 2–3 cm (do dekoracji) 
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 160 ml oleju słonecznikowego i trochę do natłuszczenia formy
  • 2 dojrzałe banany, obrane i rozgniecione (150 g)
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1⁄2 łyżeczki soli 

Krem:

  • 1⁄4 dużego dojrzałego mango, obranego i grubo posiekanego (50 g) 
  • 65 g masła o temperaturze pokojowej 100 g twarogu śmietankowego
  • 75 g cukru pudru, przesianego 

Do dekoracji: 

  • 1⁄2 banana, pokrojonego na kawałki wielkości około 1 cm (50 g) 
  • 1⁄3 dużego dojrzałego mango, miąższ pokrojony na długie, cienkie paski (70 g) 
  • 50 g miąższu ananasa (patrz wyżej)
  • miąższ z 1 marakui
  • 20 g płatków kokosowych 

 

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (180 st. C z termoobiegiem). Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm.
Włóż 300 g ananasa do malaksera i zmiksuj pulsacyjnie na drobne kawałeczki, ale nie purée. Jeśli masz świeży ananas, wrzuć zmiksowany miąższ do średniego rondla i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj 4–5 minut. Przełóż do miski na tyle dużej, by pomieściła wszystkie składniki ciasta. Odstaw do ostygnięcia. Jeśli używasz ananasa z puszki, pomiń gotowanie. 

Do misy miksera z zamontowaną rózgą włóż jajka, ekstrakt waniliowy i oba rodzaje cukru. Ubijaj około 3 minut, aż masa będzie puszysta. Przy silniku pracującym na średnich obrotach wlej cienkim strumieniem olej i miksuj, dopóki składniki się nie połączą. Przełóż do miski z ananasem, dodaj rozgniecione banany i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszaj. 

Przesiej do masy mąkę, sodę, przyprawy i sól. Dużą gumową łopatką wymieszaj składniki na jednolite ciasto. Przełóż do formy i piecz około 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) i piecz jeszcze 10–15 minut, aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu czysty. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kratkę mniej więcej na godzinę, by przestygło. Wyłóż z formy na paterę, ostrożnie usuń papier i odstaw do wystygnięcia. 

Zrób krem. Wrzuć mango do małego pojemnika malaksera i rozdrobnij na gładkie purée. Przełóż do miseczki i odstaw na bok. Włóż masło i twaróg do pojemnika malaksera (nie musisz go myć) i zmiksuj na gładko. Dodaj cukier puder i zmiksuj pulsacyjnie. Dołóż purée z mango i znów zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, by krem zgęstniał. 

Przed podaniem  rozsmaruj grubą warstwę kremu na wierzchu i bokach ciasta.

162_160912_Ottolenghi_Sweet_2_MellowYellow_36416
Ciasto z owocami tropikalnymi
"Słodko" Yotam Ottolenghi, Helen Goh, Wydawnictwo: FILO, 2017

Wszystkie owoce do dekoracji nałóż łyżką na środek ciasta (nie rozkładaj ich równą warstwą, tylko uformuj w wysoką piramidkę). Obłóż boki płatkami kokosowymi i podawaj - Yotam Ottolenghi. 

Sernik na zimno z białą czekoladą Nigelli Lawson

Biała czekolada to jedynie subtelny dodatek, nie urazi nawet jej przeciwników. Dzięki niej sernik tężeje przez noc w lodówce, uzyskując idealną, delikatną, ale zwartą konsystencję. Ponieważ to deser bez pieczenia, przygotowanie go zajmie ci parę minut!

Składniki na 8 porcji:

Masa:

  • biała czekolada (200 g), posiekana
  • tłusty twaróg śmietankowy (300 g), o temperaturze pokojowej, odsączony
  • śmietana kremówka ( 300 ml) 
  • cytryna – 1 łyżeczka soku
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka 

Spód:

  • pierniczki imbirowe  (175 g)
  • miękkie masło (50 g), 

Włóż kawałki białej czekolady do żaroodpornej miski, którą można ustawić na rondlu. Wlej do rondla 3–4 cm wody i zagotuj. Miskę z czekoladą postaw na rondlu, tak by dno nie dotykało wrzątku. Zmniejsz ogień i zaczekaj, aż czekolada się roztopi, delikatnie mieszając co jakiś czas silikonową łopatką. Odstaw na 10 minut, aż płynna masa przestygnie do temperatury pokojowej.

Przygotuj spód: włóż połamane pierniczki do malaksera i zmiel na okruchy. Dodaj masło i zmiksuj, aż masa zacznie się kleić do noża. Jeśli wolisz zrobić to ręcznie, włóż pierniczki do torebki, pokrusz, a następnie roztop masło i starannie wymieszaj z okruchami. Przełóż masę do tortownicy o średnicy 20 cm i dociśnij do dna, tak by trochę zachodziła na ścianki. Wstaw formę ze spodem do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

W misce, która pomieści później wszystkie składniki, utrzyj twaróg, aż będzie miękki – najlepiej zrobić to drewnianą łyżką. Delikatnie wmieszaj przestudzoną stopioną białą czekoladę.

Ubij śmietanę, aż trochę zgęstnieje, po czym wmieszaj w dwóch porcjach do masy twarogowej. Dodaj sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy, wymieszaj wszystko i przełóż do tortownicy ze spodem. Wygładź powierzchnię, przykryj formę folią plastikową i wstaw na noc do lodówki.

Nigella_Cheesecake
Sernik z białą czekoladą
"Przy moim stole" Nigella Lawson, Wydawnictwo FILO, 2018

Lubię sernik bez dodatków, w prostej i surowej formie, ale można go przybrać siekanymi pistacjami i błyszczącymi jak rubiny pestkami granatu - mówi Nigella.

Babka z suszonymi śliwkami, armaniakiem i orzechami włoskimi

To ciasto jest najlepsze jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. Ciasta na Wielkanoc zwykle szybko znikają, nie martw się jednak, jeśli trochę ci zostanie; w hermetycznym pojemniku wytrzyma do 3 dni. Przed podaniem po prostu podgrzej je 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C , luźno przykryte folią aluminiową. 

Składniki na 12 porcji: 

  • 250 g suszonych śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki 
  • 100 ml armaniaku (lub brandy)
  • drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (1,5 łyżeczki)
  • 300 g mąki pszennej i trochę do oprószenia formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej i trochę do natłuszczenia formy
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 2 duże jajka
  • 230 g crème fraîche, wyjętej z lodówki 30 minut wcześniej
  • cukier puder, do oprószenia 

Posypka:
(ilości w nawiasach dotyczą tortownicy, sól bez zmian) 

  • 40 g jasnego cukru trzcinowego (60 g)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu (1 łyżka)
  • 40 g łuskanych orzechów włoskich (60 g), posiekanych na kawałki wielkości 0,5 cm 
  • 1⁄8 łyżeczki soli 

Włóż śliwki do miski, dodaj armaniak (lub brandy) i skórkę pomarańczową. Przykryj folią i zostaw w temperaturze pokojowej na noc do namoczenia. Od czasu do czasu zamieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (180 st. C z termoobiegiem). Natłuść i oprósz mąką formę do babki lub tortownicę o średnicy 23 cm. 

Zrób posypkę: wymieszaj składniki w miseczce i odstaw na bok. 

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw.
Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem łopatkowym włóż masło i cukier. Utrzyj na średnich obrotach na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i po kolei jajka, po każdym miksując. Zgarniaj masę ze ścianek. Zmniejsz obroty do minimum i partiami dodaj mąkę na przemian z crème fraîche, zaczynając i kończąc na mące. Dorzuć namoczone śliwki z resztką alkoholu i wymieszaj gumową łopatką.

Przełóż połowę ciasta do formy i równomiernie pokryj posypką. Dołóż resztę masy. Piecz 50–55 minut (60–65 dla tortownicy), aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu czysty. Wyjmij ciasto na Wielkanoc z piekarnika i odstaw na 10 minut, a następnie wyłóż na talerz. Posyp cukrem pudrem przed podaniem. 

127_160823_Ottolenghi_Sweet_PruneArmagnac_28947
 Babka z suszonymi śliwkami, armaniakiem i orzechami włoskimi
"Słodko" Yotam Ottolenghi, Helen Goh, Wydawnictwo: FILO, 2017

Serniczki z marakują i ananasem 

Ciasta na Wielkanoc mogą być od razu podzielone na niewielkie porcje, tak, jak tutaj. Jeśli jednak nie masz obręczy, by upiec małe serniczki, włóż całą masę do tortownicy. Zamiast gotowej pulpy z marakui można użyć 12 świeżych owoców. Miąższ trzeba zmiksować w malakserze. Nie obawiaj się, że przy okazji rozdrobnisz pestki i pulpa będzie gorzka. Są tak śliskie, że ześlizną się po ostrzach. Potem przetrzyj przez sitko, by usunąć pestki.

Składniki na 8-10 porcji

Spód: 

  • 40 g migdałów w płatkach, pokruszonych 
  • 130 g herbatników pełnoziarnistych, grubo pokruszonych 
  • 1⁄2  łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1⁄2  łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego (mniej więcej 2 gwiazdki, drobno zmielone w młynku do przypraw)
  • 80 g stopionego masła i trochę do natłuszczenia formy

Masa serowa:

  • 140 g pulpy z marakui bez pestek lub zmiksowany miąższ z około 12 średnich owoców marakui
  • 750 g twarogu śmietankowego 200 g drobnego cukru
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • 3 duże jajka i dodatkowo 3 żółtka, rozkłócone

Ananas:

  • 1 mały ananas (700 g), obrany, bez rdzenia, miąższ pokrojony w kostkę o boku około 1,5 cm 
  • 1⁄4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1⁄4 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego (mniej więcej 1 gwiazdka, drobno zmielona w młynku do przypraw) 
  • 1⁄2 laski wanilii (przekrój wzdłuż na pół i wyskrob nasiona) 
  • 65 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • pulpa z 2 średnich owoców marakui 

 

206_160823_Ottolenghi_Sweet_PassionFruitandPineapple_35385
Serniczki z marakują i ananasem
"Słodko" Yotam Ottolenghi, Helen Goh, Wydawnictwo: FILO, 2017

 

Rozgrzej piekarnik do 170°st. C (150 st. C z termoobiegiem). Osiem pierścieni o średnicy 8 cm lekko natłuść wewnątrz i wyłóż papierem do pieczenia, by wystawał 1 cm ponad krawędź. Jeśli pieczesz sernik w tortownicy, natłuść i wyłóż papierem dno i boki, tak by wystawał 1 cm ponad krawędź. Postaw pierścienie (tortownicę) na dużej blasze wyłożonej papierem. 

Rozsyp migdały w płatkach na blasze wyłożonej papierem i piecz 6 minut, aż się zezłocą. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. 

Zrób spód. Wrzuć herbatniki do malaksera i zmiksuj na drobne okruchy przypominające bułkę tartą. Przesyp do miski, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Do każdego pierścienia nałóż łyżką porcję masy i dobrze ugnieć palcami. Wyrównaj łyżką lub denkiem szklanki. Wstaw do lodówki na 30 minut, by spody się zestaliły. Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem łopatkowym włóż twaróg śmietankowy i cukier. Utrzyj, dodaj śmietanę, zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlej rozkłócone jajka i żółtka. Zmiksuj, dodaj pulpę z marakui i wymieszaj. Rozlej masę na przygotowane spody, tak by sięgała do krawędzi pierścieni (lub 2 cm poniżej krawędzi tortownicy, jeśli pieczesz jeden duży sernik). Piecz 25 minut (lub 55–60 minut w tortownicy), aż brzegi się zetną, a tylko środek będzie lekko drgał, gdy delikatnie potrząśniesz blachą. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim serniczki jeszcze 30 minut (lub godzinę w przypadku dużego sernika) przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu odstaw do wystygnięcia, a następnie owiń blachę folią i włóż do lodówki na noc (sernik jest bardzo miękki i bez schłodzenia nie da się go pokroić). 

W dniu podania rozgrzej piekarnik do 200 st. C (180 st. C z termoobiegiem). Do średniej miski wrzuć ananas, cynamon, anyż, laskę i nasiona wanilii. Wszystko razem dobrze wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz 15 minut, aż ananas się lekko zrumieni. Odstaw na bok. 

Zrób karmel metodą „na sucho”. Na średnią patelnię wsyp cukier i postaw na średnim ogniu. Przez pewien czas na pozór nic nie będzie się dziać, a potem nagle cukier przy brzegach zacznie się topić i brązowieć, być może nawet lekko dymić. Nie bój się i nie mieszaj. Podgrzewaj dalej, często przechylając patelnię i delikatnie nią kołysząc, by cukier się topił i ciemniał równomiernie, aż uzyskasz karmel w kolorze jasnego syropu melasowego (tzw. golden syrup). Zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie wlej sok cytrynowy i wodę. Uważaj, bo całość zacznie bulgotać i pryskać. Postaw patelnię z powrotem na ogniu i kołysząc, podgrzewaj, aż karmel, który stwardniał po dodaniu soku, się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, zamieszaj i gotuj 30–60 sekund do uzyskania płynu o konsystencji gęstego syropu. Wrzuć ananas, zamieszaj i odstaw na bok. 

Przesuń nożykiem wokół podstawy pierścieni, by odkleić spód. Delikatnie wypchnij serniczki do góry i wyjmij z form. Usuń papier i połóż je na talerzu. Udekoruj wierzch porcjami ananasa (wraz z sosem) i miąższem z marakui. Podaj od razu. 

slodko-b-iext104118973
Przepisy na inne ciasta na Wielkanoc znajdziesz w książce "Słodko"
YOTAM OTTOLENGHI, HELEN GOH, WYDAWNICTWO: FILO, 2017
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również