Dania z makaronu dają energię na długo i od razu poprawiają nastrój. W dodatku sycą i można je przygotować w zasadzie z prawie każdym składnikiem, jaki znajdziemy w lodówce. Na szybko z pesto lub oliwkami albo z porem. Smakują wyśmienicie!
Rodzajów makaronu jest wiele i jeszcze więcej możliwości ich przyrządzania. Warunek sukcesu? Ugotowany makaron powinien być al dente, czyli lekko twardy. Wtedy zachowa więcej wartości odżywczych, będzie smaczniejszy oraz pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę. Makaron gotowany krócej ma też niższy indeks glikemiczny. Warto sięgać po makarony z twardej pszenicy durum, która zawiera więcej składników mineralnych, białka, witamin niż zwykła mąka pszenna.
Oto 3 proste przepisy na dobrą pastę:
Makaron ze świeżym domowym pesto – prosta i szybka propozycja dania, które urzeka pełnią smaku.
(Składniki dla 4 osób)
Umyj rukolę, natkę i osusz papierowym ręcznikiem lub odwiruj w wirówce do sałaty. Przełóż zioła do blendera, dodaj obrany czosnek, sok z połówki cytryny, orzeszki, oliwę, parmezan i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a odcedzając go, pozostaw ok. 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Makaron przełóż z powrotem do garnka, dodaj pesto, nieco wody z gotowania makaronu. Wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.
Minimum składników, a efekt wspaniały. Pora można połączyć także z selerem naciowym. Smakuje jeszcze lepiej.
(Składniki dla 2 osób)
Pora umyj i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć pokrojone pory (możesz też dołożyć pokrojoną drobno łodygę selera naciowego), dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem aż warzywa będą chrupkie.
Wrzuć makaron do do wrzącej, osolonej wody i gotuj według przepisu na opakowaniu – ma być al dente. Odcedź - zostaw nieco wody z gotowania makaronu. Na patelnię z porami dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu, wymieszaj, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Przełóż ugotowany makaron na patelnię, wymieszaj dobrze z porami i sosem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp tartym parmezanem. Możesz też skropić odrobiną oliwy.
3. Spaghetti z cebulą, rozmarynem i czarnymi oliwkami
Makaron w cebulowym sosie z dodatkiem czarnych oliwek przyrządzisz w niecałe pół godziny. Jak smakuje? Przekonaj się!
(Składniki dla 4 osób)
Cebule przekrój na połówki i pokrój w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pokrojone cebule, gałązki rozmarynu, dopraw solą. Przykryj i duś, aż będą miękkie. Dolej 2 łyżki oliwy, wino i gotuj chwilę, aż płyn nieco odparuje. Dodaj pokrojone oliwki, wymieszaj i gotuj 3–4 minuty. Usuń gałązki rozmarynu. Makaron ugotuj al dente, odcedź (pozostaw ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu) i przełóż na patelnię do sosu. Wymieszaj, w razie potrzeby dolej trochę wody z gotowania makaronu. Posyp świeżo mielonym pieprzem i tartym serem.