Kuchnia

Makaron na 3 sposoby. Prosty przepis, spektakularny efekt! Tak to robią Włosi!

Makaron na 3 sposoby. Prosty przepis, spektakularny efekt! Tak to robią Włosi!
Fot. istock

Dania z makaronu dają energię na długo i od razu poprawiają nastrój. W dodatku sycą i można je przygotować w zasadzie z prawie każdym składnikiem, jaki znajdziemy w lodówce. Na szybko z pesto lub oliwkami albo z porem. Smakują wyśmienicie! 

Rodzajów makaronu jest wiele i jeszcze więcej możliwości ich przyrządzania. Warunek sukcesu? Ugotowany makaron powinien być al dente, czyli lekko twardy. Wtedy zachowa więcej wartości odżywczych, będzie smaczniejszy oraz pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę. Makaron gotowany krócej ma też niższy indeks glikemiczny. Warto sięgać po makarony z twardej pszenicy durum, która  zawiera więcej składników mineralnych, białka, witamin niż zwykła mąka pszenna.

Oto 3 proste przepisy na dobrą pastę:

1. Spaghetti z pesto z rukoli i natki pietruszki

Makaron ze świeżym domowym pesto – prosta i szybka propozycja dania, które urzeka pełnią smaku.

(Składniki dla 4 osób)

  • 1/2 cytryny 
  • 100 ml oliwy 
  • pęczek rukoli 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 40 g prażonych orzeszków piniowych lub innych, np. laskowych, włoskich albo nerkowców, mogą być też pestki słonecznika 
  • 20 g tartego parmezanu 
  • 400 g makaronu spaghetti 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • świeżo zmielony pieprz  

Umyj rukolę, natkę i osusz papierowym ręcznikiem lub odwiruj w wirówce do sałaty. Przełóż zioła do blendera, dodaj obrany czosnek, sok z połówki cytryny, orzeszki, oliwę, parmezan i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a odcedzając go, pozostaw ok. 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Makaron przełóż z powrotem do garnka, dodaj pesto, nieco wody z gotowania makaronu. Wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.

2.  Tagliatelle z porem i parmezanem

Minimum składników, a efekt wspaniały. Pora można połączyć także z selerem naciowym. Smakuje jeszcze lepiej.

(Składniki dla 2 osób)

  • duży por lub 2 mniejsze (tylko biała część)
  • łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 g makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu

Pora umyj i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć pokrojone pory (możesz też dołożyć pokrojoną drobno łodygę selera naciowego), dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem aż warzywa będą chrupkie.

Wrzuć makaron do do wrzącej, osolonej wody i gotuj według przepisu na opakowaniu – ma być al dente. Odcedź - zostaw nieco wody z gotowania makaronu. Na patelnię z  porami dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu, wymieszaj, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Przełóż ugotowany makaron na patelnię, wymieszaj dobrze z porami i sosem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp tartym parmezanem. Możesz też skropić odrobiną oliwy.

3. Spaghetti z cebulą, rozmarynem i czarnymi oliwkami 

Makaron w cebulowym sosie z dodatkiem czarnych oliwek przyrządzisz w niecałe pół godziny. Jak smakuje? Przekonaj się!

(Składniki dla 4 osób)

  •  400 g makaronu spaghetti 
  •  4  cebule cukrowe
  •  200 g czarnych oliwek bez pestek (mogą być krojone) 
  •  3-4 gałązki rozmarynu 
  •   pół kieliszka wytrawnego białego wina 
  •  5 łyżek oliwy z oliwek 
  •  sól 
  •  świeżo mielony pieprz
  •  tarty parmezan
  • kilka łyżek wody z gotowania makaronu

Cebule przekrój na połówki i pokrój w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pokrojone cebule, gałązki rozmarynu, dopraw solą. Przykryj i duś, aż będą miękkie. Dolej 2 łyżki oliwy, wino i gotuj chwilę, aż płyn nieco odparuje. Dodaj pokrojone oliwki, wymieszaj i gotuj 3–4 minuty. Usuń gałązki rozmarynu. Makaron ugotuj al dente, odcedź (pozostaw ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu) i przełóż na patelnię do sosu. Wymieszaj, w razie potrzeby dolej trochę wody z gotowania makaronu. Posyp świeżo mielonym pieprzem i tartym serem.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również