Kuchnia

Obiad do pracy: serwujemy szybkie i zdrowe przepisy

Obiad do pracy: serwujemy szybkie i zdrowe przepisy
Obiad do pracy. Sprawdź, jak przygotować zdrowe, szybkie i smaczne danie.
Fot. Xsandra/ istockphoto.com

Czy obiad do pracy może być jednocześnie zdrowy, smaczny i szybki? Na to pytanie istnieje tylko jedna prawidłowa odpowiedź – oczywiście, że tak! Zastanawiasz się więc pewnie, jak przygotować takie danie? Kilka ciekawych propozycji serwujemy w naszym artykule!

Dlaczego warto jeść obiad w pracy?

Mówi się, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. A wszystko dlatego, że ma ono (przynajmniej w teorii) dostarczyć energię na cały dzień. I choć może się wydawać, że funkcjonowanie przez osiem godzin w biurze możliwe jest bez zjedzenia drugiego, większego posiłku, w rzeczywistości serwujemy sobie obniżoną koncentrację i senność. Poza tym, jeśli sięgasz po niewielkie przekąski (nawet zdrowe), likwidujesz głód wyłącznie na chwilę. Zresztą, gdy żołądek będzie już pusty, a na horyzoncie nie pojawi się coś, co go w pełni i w dość szybkim czasie zasyci, wybierzemy proste (często słone lub słodkie) przekąski, które niekoniecznie dobrze wpłyną na nasze ciało. A jeśli nawet wytrzymasz głodna do wyjścia z pracy, aby jak najszybciej przestać odczuwać pustkę w brzuchu, prawdopodobnie wybierasz gotowe posiłki, czyli na przykład naleśniki, pierogi czy sosy w paczkach. Czy musimy mówić, ile zazwyczaj złych składników znajduje w takim opakowaniu? 

 

Dlaczego warto samodzielnie przygotowywać obiad do pracy?

Zjedzenie obiadu w pracy to jedno, samodzielne przygotowanie go to drugie. Dlaczego właściwie najlepszym pomysłem jest zrobienie posiłku do biura własnymi rękoma? Przede wszystkim dlatego, że w taki sposób zawsze będziesz wiedzieć, co dokładnie znajduje się w twoim lunch boxie. Poza tym za każdym razem w pudełku znajdziesz obiad do pracy, który nie tylko będzie odpowiadał ci smakowo, lecz także porcjowo. Nie zapominajmy również, że tak przygotowany obiad do pracy to również tańsza alternatywa gotowych posiłków. 

W czym przechowywać obiad do pracy?

Zastanawiasz się, w jaki sposób najlepiej przechowywać obiad do pracy? Zacznijmy od tego, że świetnie sprawdzą się tutaj pojemniki do żywności. Dzięki nim nie tylko w bezpieczny sposób dowieziesz swój posiłek do pracy, lecz także zachować wartości odżywcze dania. Które pudełka będą najlepszym wyborem? Świetnie sprawdzą się zarówno plastikowe, jak i szklane. Niemniej druga opcja nie będzie od ciebie wymagała już przekładania jedzenia, w celu jego podgrzania. Szklany lunch box bez problemu włożysz bowiem do mikrofalówki. Poza tym polecamy postawić na pojemniki z przegródkami. Dzięki temu „mokre” jedzenie oddzielisz od suchego, a co za tym idzie, twój posiłek będzie smaczniejszy. Weź też pod uwagę, że ciepło lub zimno utrzymują także torby izolacyjne. 

 

Jak skomponować zdrowy obiad do pracy?

Jak skomponować obiad do pracy, by było zdrowo i sycąco? Zacznijmy od tego, że na czarną listę produktów trafiają te, które mają mało składników odżywczych, a za to dużo pustych kalorii. Będzie to więc przede wszystkim białe pieczywo, gotowe sosy, a także żywność lub półprodukty przetworzone. Szerokim łukiem polecamy też omijać dania ekspresowe, które wystarczy wyłącznie zalać wodą. Tego typu artykuły spożywcze sprawiają, że w szybkim tempie zwiększy się obwód talii i zmniejszy koncentracja. Nie zapominaj także, że takie jedzenie może odbić się i na cerze.

To jakie dania mogą znaleźć się w zdrowym lunch boxie? Bez wątpienia te, które zawierają dużo białka, ponieważ nasycą nas na wiele godzin. W związku z tym warto sięgać po indyka, kurczaka, ryby czy owoce morza. Poza tym obowiązkowo postaw na warzywa, które są bogatym źródłem cennych witamin i minerałów. Jeśli chcesz przygotować obiad do pracy z węglowodanami, wybierz pełnoziarniste produkty.

Szykując obiad do pracy, przyszykuj też zdrowe przekąski. Eksperci mówią bowiem, że warto jeść co dwie lub trzy godziny. Co może posłużyć do likwidowania mniejszego głodu? Owoce, które mają mnóstwo witamin, orzechy, które wspierają mózg czy ciastka bez cukru lub gorzka czekolada, które zaspokoją potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.

Niezbędnikiem jest też woda. Przypominamy, że dorosły człowiek powinien wypić w ciągu dnia minimum 1,5 litra. Ważne, by napój ten pić przez cały dzień, małymi łykami. 

Obiad do pracy - pyszne, zdrowe i proste dania

fot. a_namenko/ istockphoto.com

Obiad do pracy: oto kilka zdrowych, smacznych i szybkich przepisów

Obiad do pracy warto przygotować dzień przed pójściem do biura. Aby nie tracić czasu, który mamy na relaks, polecamy sięgać po przepisy, które są proste, szybkie, ale jednocześnie wciąż zdrowe. Czy istnieją w ogóle dania, które można określić tymi trzema przymiotnikami? Owszem, zresztą wypróbuj te przepisy i przekonaj się na własnej skórze!

Obiad do pracy: grillowany kurczak z sosem tzatziki

Czego potrzebujesz? 1 filet z kurczaka, 1 pomidor, 1 czerwoną cebulę, garść czarnych oliwek, garść sałaty, ryż, przyprawy, łyżeczka miodu, łyżka oliwy

Jak zrobić ten obiad do pracy? Fileta dopraw solą i pieprzem i obtocz w marynacie z soku z cytryny, miodu, oliwy. Jeśli masz czas, pozostaw mięso do zamarynowania. Następnie grilluj kurczaka. Jednocześnie gotuj ryż i przygotuj sałatkę z zielonej sałaty, oliwek, pomidora i cebuli (całość polej oliwą i przyprawami). Na koniec przygotuj sos tzatziki (ogórek, czosnek, sól, pieprz, jogurt). 

Obiad do pracy: kaszotto z indykiem i warzywami

Czego potrzebujesz? Oliwa, cebula, oregano, pierś z indyka, sos sojowy (4 łyżki), białe wino (60ml), bulion (1,5 szklanki), ulubione warzywa, kasza pęczak

Jak zrobić ten obiad do pracy? W pierwszej kolejności podsmaż na patelni kaszę. Po chwili dodaj pokrojoną cebulę. Po upływie około 5 minut, dodaj suszone oregano. Następnie dołóż zmielone mięso. Później polej je sosem sojowym. Całość podsmażaj jeszcze przez kilka minut. Potem wlej białe wino i gotuj wszystko około 3 minuty. Co dalej? Dalej Dopraw danie solą i pieprzem, przykryj je pokrywą i gotuj przez 20 minut. Na koniec możesz „posypać” danie świeżymi pomidorami, ogórkiem i rzodkiewką. 

 

Obiad do pracy: tarta z łososiem, fetą i burakami

Czego potrzebujesz? 250g mąki, 150g zimnego masła, łyżeczka soli, 3 jajka, 2 ugotowane buraki, 180g sera fety, 1 serek almette, 100 g łososia wędzonego, zielone pesto

Jak zrobić ten obiad do pracy? Formę posmaruj masłem. Następnie połącz mąkę, masło, sól i jajko i mieszaj, aż do uzyskania drobnej kruszonki. Później wlej łyżkę wody i ugniataj składniki do momentu, gdy nie powstanie gładka kula. Potem ciasto zawiń w aluminiową folię i włóż do lodówki na 60 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj je i przenieś do formy (na dno i boki). Spód podziurkuj widelcem. Formę włóż do lodówki. Trzymaj je tam, dopóki piekarnik nie nagrzeje się do 190 stopni. Gdy piec będzie gotowy, włóż do niego formę. Piecz przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmuj naczynie.

W dalszych krokach pokrój w kosteczkę buraki i ser feta. Później rozbij jajka i wymieszaj je z serkiem almette. Całość dopraw solą i pieprzem. Następnie nastaw piekarnik na 180 stopni. Na podpieczony spód połóż buraki i fetę oraz pokrojonego łososia. Całość zalej masą jajeczną i piecz przez 30 minut. Danie podawaj posmarowane zielonym pesto. 

Obiad do pracy: sałatka ziemniaczana 

Czego potrzebujesz? Kilka małych ziemniaków, dwie garście ulubionej sałaty, pół czerwonej cebuli, kilka suszonych pomidorów, dwie łyżki kaparów, oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz 

Jak przygotować ten obiad do pracy? W pierwszej kolejności umyj, obierz i ugotuj ziemniaki. Później pokrój wszystkie składniki w kostkę. Całość wymieszaj, polej oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec dopraw sałatkę pieprzem. 

Obiad do pracy: naleśniki po włosku 

Czego potrzebujesz? 250g świeżego szpinaku, kilka większych plastrów suszonych pomidorów, łyżeczka duszonego oregano, 1 ząbek czosnku, oliwa, masło, 150g sera feta, cztery łyżeczki orzeszków pinii 

Jak przygotować ten obiad do pracy? Zacznij od usmażenia klasycznych naleśników. Następnie podsmaż szpinak z czosnkiem. Dopraw go jeszcze solą i pieprzem. Co dalej? Dalej rozłóż naleśniki i nałóż na nie szpinak, ser fetę i pomidorki. Całość dopraw pieprzem. Na koniec zwiń danie w rulony. Obiad ten świetnie smakuje na ciepło i na zimno. 

 

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również