Kochacie serial "Przyjaciele"? Zazdrościcie im kanapy, kawiarni i przekąsek? Kanapy wam nie dostarczę, kawiarni nie stworzę, ale właśnie wyszła książka z przepisami na ich pyszne przekąski. Bierzcie i jedzcie!
Pełna smaku zapiekanka z serem to wspaniały pomysł na sycącą kolację. Nie będzie trzeba wyjadać makaronu ze szkatułki własnej roboty… Ani zdradzać niczyich sekretów
Porcje: 6 • Przygotowanie: 5–7 minut • Przyrządzanie: 45 minut
1 opakowanie makaronu (kolanka, penne lub muszelki)
2 łyżki masła
2 małe cebule,
drobno posiekane 2 ząbki czosnku,
rozdrobnione 3 łyżki stołowe mąki
2 szklanki mleka
½ szklanki śmietanki kremowej
1½ szklanki startego sera żółtego typu cheddar
1½ szklanki startego sera żółtego typu gouda
½ szklanki świeżo startego parmezanu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 szklanka bułki tartej
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C
2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka.
3. Rozpuść masło w dużym garnku z grubym dnem. Wrzuć czosnek i cebulę, smaż przez kilka minut, cały czas mieszając (nie dopuść do spalenia czosnku).
4. Oprósz mąką podsmażoną cebulę z czosnkiem i dobrze wymieszaj całość przy użyciu drewnianej łyżki. Smaż przez 1–2 minuty, a następnie bardzo powoli zacznij wlewać do garnka mleko i śmietankę, ubijając cały czas trzepaczką.
5. Dodaj do garnka starte sery, zachowując ¼ szklanki parmezanu. Teraz wrzuć wszystkie przyprawy i dokładnie mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmij z palnika.
6. Połącz sos serowy z makaronem i dobrze wymieszaj. Przełóż całość do sporej brytfanki, wierzch posyp bułką tartą i resztą parmezanu.
7. Zapiekaj przez 30 minut, aż danie się zrumieni, a na serze utworzą się bąble.
8. Serwuj lekko ostudzone.
Jeśli w Twojej ulubionej kawiarni zostanie już tylko jeden muffin, trzeba będzie upiec takie ciastka w domu. Będzie można je śmiało rozdawać wszystkim uroczym dziewczynom – niezależnie od tego, czy mają dziś urodziny, czy nie...
Porcje: 12 muffinek • Przygotowanie: 15 minut • Przyrządzanie: 25 minut
2 szklanki pełnoziarnistej mąki
½ szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
3 bardzo dojrzałe banany
3 duże jajka
½ szklanki oleju roślinnego
1/3 szklanki miodu
¼ szklanki pełnotłustego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1. Rozgrzej piekarnik do 230°C.
2. Natłuść dokładnie formę do muffinek.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę i sól.
4. W oddzielnej misce połącz rozgniecione widelcem banany, jajka, olej, miód, mleko oraz wanilię. Dobrze wymieszaj, możesz użyć w tym celu miksera.
5. Połącz zawartości obu misek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wsyp posiekane orzechy.
6. Nakładaj masę do foremek i wstaw do piekarnika na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 175°C i piecz przez kolejne 15–20 minut lub aż do suchego patyczka .
Jeśli przed Tobą bolesne spotkanie albo jesteś w samym środku najgorętszej awantury, może przydać Ci się pizza. Może wcale nie przepadasz za tą z anchois, ale daj jej chociaż szansę. W tym przepisie fileciki nie są wymieszane z sosem, zatem zawsze możesz zdjać je z wierzchu. Pewnie pizza nie rozstrzygnie sporu, ale przynajmniej napełnisz żołądek.
Porcje: 6 • Przygotowanie: 10 minut • Przyrządzanie: 8–10 minut
1 gotowy spód do pizzy
½ szklanki pomidorowej passaty
15 filecików anchois
225 g startej mozzarelli
2 kopiaste łyżeczki kaparów garść czarnych oliwek
1 łyżka przyprawy włoskiej
1. Rozgrzej piekarnik do 230°C.
2. Umieść spód do pizzy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
3. Na spodzie rozsmaruj równomiernie passatę, zachowując niewielki margines na brzegach.
4. Rozłóż na powierzchni fileciki anchois, a następnie posyp mozzarellą. Teraz ułóż kapary i posyp przyprawą włoską.
5. Wstaw do piekarnika na ok. 8–10 minut. Wyjmij, kiedy brzegi będą się bardzo przypiekać, a na serze pojawią się bąble.