Kuchnia meksykańska w Warszawie jest bardzo popularna. W stolicy znajdziemy zarówno miejsca eleganckie jak i o luźnym, streetfoodowym charakterze. Gdzie pójść na tacosy lub burrito w Warszawie w 2024? Polecamy 10 smakowitych miejsc z kuchnią meksykańską.
Spis treści
Ta meksykańska restauracja to warszawski klasyk. W stolicy El Popo karmi meksykańskim jedzeniem od 1992 roku. To świetnym wybór jeśli chodzi o elegancką meksykańską restaurację w centralnej lokalizacji – El Popo znajdziemy przy Placu Teatralnym. W menu poza klasykami znajdziemy również mniej popularne pozycje takie jak flautas ( smażone kukurydziane tortille nadziewane kurczakiem) czy chimichangę (smażone burrito z szapraną wieprzowiną).
Wyświetl ten post na Instagramie
Santa Catrina to stosunkowo nowa restauracja meksykańska, która ulokowała się na warszawskim Powiślu przy ul. Radnej 14. Adres pewnie jest Wam znany, ponieważ przez lata królowało tutaj wegetariańskie VegDeli. Teraz znajdziemy tutaj pyszne meksykańskie jedzenie, w którym dominują co prawda dania mięsne, ale wegetarianom zasmakują np. empanadas z bobem lub tacos z marynowanym jackfruitem. Z nietypowych potraw znajdziemy tutaj przystawki w postaci tamales (ciasto z mąki kukurydzianej owinięte liśćmi z kolby kukurydzy) czy zapiekankę molletes z fasolą i chorizo. W kuchni króluje Isabela Balderas, wcześniej szefowa kuchni w Dos Tacos, która również uczy Polaków czym jest kuchnia meksykańska.
Wyświetl ten post na Instagramie
Rico to nie jest stricte restauracja meksykańska, ale kuchnia tex-mex. To kuchnia, która wyrosła na pograniczu północnego Meksyku i graniczącego z nim Teksasu i różni ją od typowo meksykańskiej kuchni m.in. częstszym użyciem sera. Rico mieści się w dużym lokalu przy al. Jana Pawła II na warszawskiej Woli. Poza tacosami, burrito i quesadillą znajdziemy tu również burgery z bogactwem dodatków np. wołowiną, cheddarem, nachosami, sosem chimichurri i guacamole oraz typowe dla kuchni tex-mex fajitas, czyli podawane na gorącym półmisku kawałki mięsa z dodatkami śmietany, guacamole i sera cheddar.
Wyświetl ten post na Instagramie
Bar Pacyfik nie jest typowo meksykańską restauracją, ale łączy smaki Meksyku z szerokim wyborem tequili, mezcalu i margarit, dzięki czemu to świetne miejsce na wieczorne spotkanie ze znajomymi (jeśli się uda dostać do środka, bo w weekendy są tutaj tłumy!). Do Baru Pacyfik warto się również wybrać, jeśli lubimy ciekawe wnętrza. MOOD Design zaprojektował Pacyfik stylizując go na stary bar w Mexico City połączony z luksusem kurortów z lat 80’. Latem z kolei usiądziemy w jednym z fajniejszych restauracyjnych ogródków w Śródmieściu Warszawy. Co tutaj zjemy z kuchni meksykańskiej? Do kieliszka tequili warto wziąć przekąski np. w postaci totoposów, czyli smażonych tortilli z sosami lub tijuana street fries - frytki z mięsem marynowanym w sosie al pastor, guacamole i kolendrą. Na większy głód ciekawym pomysłem są tacosy z nowatorskim wnętrzem: boczniakami, wegańską kaszanką lub krewetkami w maśle i mozarellą.
Wyświetl ten post na Instagramie
Gringo Bar rozwija się dynamicznie i karmi kuchnią tex-mex. Twórcą konceptu, który rozrósł się po całej Warszawie, jest raper Maciej Bilon. Poza oryginalną miejscówką na Odolańskiej na warszawskim Mokotowie, Gringo Bar znajdziemy również w Hali Koszyki i Galerii Młociny. Znajdziemy tutaj takie klasyki jak quesadille, burrito czy nachosy z dodatkami. Uwagę zwraca szeroki wybór dań wege. Niedawno Gringo Bar wprowadził również burrito z mięsem z nasion konopii.
Wyświetl ten post na Instagramie
La Sirena to świetny wybór dla tych, których poza pysznym meksykańskim jedzeniem szukają również ciekawego wystroju i szerokiego wyboru drinków. Wnętrze tej niewielkiej meksykańskiej restauracji w centrum Warszawy (przy ul. Pięknej) przypomina meksykańskie bary z filmów Roberta Rodrigueza, z dużą ilość nawiązań do Dia de los Muertos. Tutejsze dania są świetnie doprawione i pachnące kolendrą, a wyróżniają się zwłaszcza oryginalne przystawki takie jak wegańskie ceviche, krewetki w musie kukurydzianym czy elotes (grillowane kolby kukurydzy). Warto się spytać również o pozycje "spod lady", czyli sezonowe propozycje.
Wyświetl ten post na Instagramie
Señor Lucas zaczynał jako foodtruck w Zalesie (gdzie do dzisiaj karmi spragnionych meksykańskiego jedzenia) i ostatecznie zawędrował na ulicę Poznańską w centrum Warszawy, gdzie można znaleźć ich nowy lokal. Z uwagi na mocno streetfoodowy charakter menu tutaj jest krótkie i zwięzłe, ale urzeka autentycznym smakiem i jakością produktów. Najpierw wybieramy tacosy, burrito lub quesadillę, a następnie ich "wnętrze" m.in. kurczaka czy szarpaną wieprzowinę. Miłośnicy wege ucieszą się na wersję wegetariańską (fasolą i serem cheddar) i wegańską.
Wyświetl ten post na Instagramie
Dla tych, którzy wolą jadać w plenerze, Burritos Locos będzie świetnym wyborem na meksykańskie jedzenie. Meksykańskie smakołyki spod szyldu Burritos Locos znajdziemy w letnie weekendowe poranki na Targu Śniadaniowym oraz popołudniami na Nocnym Markecie (targ street foodu na terenie nieczynnych peronów stacji Warszawa Główna). Jak to w przypadku foodtrucków oferta jest króciutka, ale konkretna: do wyboru mamy burritos i tacos. Dodatkowo zdarzają się smakołyki specjalnie przygotowywane na dany dzień np. pyszne taco z krewetkami lub rybne fish taco.
Wyświetl ten post na Instagramie
Buenos Nachos udowadnia, że restauracja meksykańska nie musi być w centrum Warszawy, żeby przyciągać gości. Buenos Nachos ulokowało się na warszawskich Bielanach i karmi okolicznych mieszkańców burritos, quesadillą i tacosami. To raczej dzielnicowa knajpka niż restauracja na wielkie wyjścia, ale dzięki różnorodności i sezonowym smakom np. taco z szparagami, kusi smakoszy meksykańskiej kuchni.
Wyświetl ten post na Instagramie
Tutaj weganie mają swój meksykański raj. Malutka restauracja z wegańskim jedzeniem meksykańskim serwuje m.in. burrito z jackfruitem i chili sin carne czy tacos z soją. Zlokalizowano jest na ulicy Poznańskiej w centrum Warszawy, zaś latem pojawia się plenerowo np. na Targu Śniadaniowym i Nocnym Markecie.
Wyświetl ten post na Instagramie