Spaghetti bolognese to jedno z najsłynniejszych włoskich dań. I choć nazwa sugeruje użycie długiego, cienkiego makaronu to jednak równie dobrze sprawdzi się tagliatelle lub pappardelle. Sos bolognese jak tak pyszny, że właściwie smakuje z każdym dodatkiem.
Sos bolognese wywodzi się z Bolonii, stolicy regionu Emilia-Romania. I tak jak przyrządzenie makaronu wydaje się proste - ot ugotowanie makaronu ("spaghetto", oznacza "mały sznurek"), tak już słynny sos boloński jest wyższą szkołą jazdy. Tu ważne są proporcje i jakość składników. Swój sekret na spaghetti bolognese zdradza warszawski szef kuchni Michał Gniadek.
Michał Gniadek to szef kuchni i współwłaściciel Yes Butcher! Shop & Bistro. Bywalcom warszawskich restauracji znany jako szef kuchni takich miejsc jak Plato, Zoni czy Klonn. Kulinarne szlify zdobywał m.in. w Dyspensie, gwiazdkowej restauracji Senses oraz Galvin at Windows w hotelu Hilton w Londynie. W listopadzie 2023 roku otworzył na Saskiej Kępie pierwszy lokal Yes Butcher! Shop & Bistro, czyli mięsne delikatesy połączone ze specjalizującym się w stekach bistro. Na początku kwietnia 2024 roku dołączył do niego drugi lokal na Żoliborzu a teraz otwiera trzeci - na warszawskim Mokotowie.