Kuchnia

Najlepsze restauracje w Poznaniu: TOP 16 adresów, które zachwycają fusion i regionalnymi smakami

Najlepsze restauracje w Poznaniu: TOP 16 adresów, które zachwycają fusion i regionalnymi smakami
Najlepsze restauracje w Poznaniu: TOP 15 adresów, które zachwycą foodies
Fot. 123RF

Najlepsze restauracje w Poznaniu zachwycą miłośników niebanalnych połączeń smaków i klasycznej wielkopolskiej kuchni. W menu topowych restauracji znajdziecie wegańskie sushi, autorskie wizje polskiej kuchni, autentyczne włoskie smaki, owoce morze i tradycyjne poznańskie pyzy, pyry z gzikiem i kaczki z modrą kapustą. Oto zestawienie 16 najlepszych restauracji w Poznaniu, które warto znać. I do nich wracać...

Restauracje w Poznaniu: Muga

W 2023 roku inspektorzy prestiżowego przewodnika gastronomicznego Michelin po raz pierwszy odwiedzili Poznań i od razu przyznali pierwszą gwiazdkę. Nic dziwnego, bo nagrodzona Muga, w której szefem kuchni jest Artur Skotarczyk, wyróżnia się jakością i autorską kuchnią. W zmieniającym się cyklicznie sezonowym menu znajdziemy m.in rozpływającą się perliczkę połączoną z miso i brzoskwinią czy ślimaki z korzeniem i natką pietruszki oraz wermutem. W odróżnieniu do wielu restauracji stawiających na meny degustacyjne (dostępne 4- i 6-daniowe), mamy do wyboru również kreatywne menu dla wegetarian. Pieczony seler, karmelizowana maślanka i płatki róży czy kurki z jagodami i pędami sosny zachęcą do spróbowania bezmięsnego menu. Wybierając się do Mugi możemy liczyć na wsparcie sommeliera, który profesjonalnie doradzi najlepszy wybór z ponad 400 dostępnych win. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Michelin ⭐️ | Restauracja Poznań | Chef Artur Skotarczyk (@restauracja_muga)

Restauracje w Poznaniu: Twoja Wina

Będąc na poznańskich Jeżycach, warto także wstąpić od Twojej Winy. Restauracja należy do ścisłej czołówki ulubionych restauracji Poznaniaków. Wystarczy zajrzeć do menu, aby wiedzieć dlaczego. Twoja Wina to idealne miejsce na spotkania z przyjaciółmi czy na randkę i wszystkie okazje, kiedy macie ochotę dzielić się jedzeniem przy kieliszku doskonałego wina. Ucztę warto rozpocząć od deski tapasów, którą możecie skomponować sami. Wybierajcie spośród greckiego sera Manouri, domowych śliwek w occie, perocino z truflami czy hiszpańskiej szynki serrano. Na miłośników większych przystawek czekają ziemniaczki po kanaryjsku, foccacia z truflą, chipsy z plantana czy glazurowane chorizo. Jednak największymi gwiazdami w Twojej Winie (naturalnie oprócz win) są owoce morza. Obowiązkowo zamówcie paterę ze świeżymi mulami - z ziołami, gorgonzolą, przegrzebkami czy z chorizo, ostrygami holenderskimi (saute lub zapiekanymi z parmezanem), krewetkami w rumie czy z sokiem z kiszonych pomidorów. 

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Twoja Wina (@twoja.wina)

Restauracje w Poznaniu: A nóż widelec

A nóż widelec to także obowiązkowy adres odwiedzin w trakcie wizyty w Poznaniu. Dlaczego? Michał Kuter, szef kuchni restauracji zdobywał doświadczenie i wiedzę kulinarną w najlepszych londyńskich restauracjach, jak Chez Bruce, La Gavroche i Petrus. Następnie dołączył do grona absolwentów prestiżowej szkoły kulinarnej Westminster Kingsway College uzyskując Advance Diploma In Cullinary Arts. Następnie wrócił do ojczyzny z misją przywrócenia polskiej kuchni zasłużonego miejsca na kulinarnym podium. Niezwykłego talentu i wyobraźni Michała Kutera doświadczycie w A nóż widelec, gdzie tworzy majstersztyki bazujące na regionalnej wielkopolskiej kuchni. Przykłady? Pierogi z pieczoną łopatką, które są ręcznie lepione przez mamę szefa kuchni, kaczka z pieczonym jabłkiem, duszoną modrą kapustą i sosem estragonowym, domowe kopytka z sosem z sera Bursztyn, troć z Zielenicy czy kurczak kukurydziany z pierogiem z ziemniakami i serem łomnickim. A to zaledwie początek!

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez A Nóż Widelec (@anozwidelec_restauracja)

Restauracje w Poznaniu: Miłość

Miłość to nie kolejna tradycyjna wegańska restauracja. Wizyta w tym bistro to uczta dla wszystkich zmysłów. Koncept restauracji opiera się na zapewnieniu uczty dla wzroku, smaku i zapachu. Kulinarnie Miłość stawia na sezonowe, kreatywne dania, które bazują na szlachetnej prostocie. W kuchni wykorzystywane są wyłącznie organicznie czyste produkty, bezglutenowe zboża, a cała karta ułożona jest w duchu zbilansowanej diety wegańskiej. W efekcie w Miłości możecie rozkoszować się Chana masalą z karmelizowaną ciecierzycą, szparagami w sosie kremowo-ziołowym czy delikatnym ryżowym makaronem w sosie cukiniowym na mleku kokosowym z tempeh i wegańskim parmezanem.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Miłość kuchnia roślinna (@milosc_kuchnia_roslinna)

Restauracje w Poznaniu: It Jeżyce

Tęsknicie za włoskimi smakami? W It Jeżyce w Poznaniu doświadczycie autentycznej włoskiej kuchni, która uzależnia. Obłędnie pysznymi daniami możecie się cieszyć w klimatycznym wnętrzu restauracji lub na tarasie. Co warto zamówić? Dosłownie każdą pozycję z karty. Z przystawek zachwycą Was omułki w sosie winno-maślanym z pomidorkami, gnocchi z sera ricotta z truflami i palonym masłem rozmarynowym czy panzanella z burratą - ser z mleka bawolego z rozpływającym się środkiem. Dania główne to klasyki w najlepszym wydaniu, jak spaghetti carbonara, aglio olio, cacio e pepe, tagiatelle z owocami morza oraz 14 odsłon pizzy, m.in. z mortadellą, ndują, anchovis czy z pesto bazyliowym i burattą.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez IT_jeżyce (@it_jezyce)

 

Restauracje w Poznaniu: Cudo Vegan Sushi

Cudo Vegan Sushi to również dzieło Orsona Hejnowicza, który odpowiada na wolność neobistro. To niezwykle kolorowy, w pełni roślinny bar sushi, który smakami zachwyci najbardziej wymagających fanów tego dania. Menu Cuda hołduje zasadzie sezonowości, tworzenia w duchu filozofii zero waste oraz autorskiej wizji szefa kuchni, który znany jest z łamania wszelkich zasad. W Cudo Vegan Sushi używane są wyłącznie najwyższej jakości produkty, które wykorzystywane są do ostatniej obierki. W efekcie na talerzach znajdziecie niespotykane nigdzie indziej połączenia smaków, tekstur i kolorów, jak nigiri w kwiatami bananowca w tempurze, hosomaki z ogórkiem małosolnym, gunkan z musem z awokado i kawiorem sojowym czy taco roll z panko z nachosów!

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez CUDO vegan sushi (@cudo.vegansushi)

Restauracje w Poznaniu: Święty

Poznański Święty to nie tylko najlepsza śniadaniownia i lunchownia w mieście, ale także piekarnia i delikatesy. W efekcie pyszne chleby, bajgle, precle, rogale marcińskie i drożdżówki możecie zabrać ze sobą do domów. Te same wypieki znajdziecie na talerzach zamawiając śniadania w Świętym, które bazują na własnoręcznie robionym pieczywie. Menu śniadaniowe w tym miejscu to prawdziwy raj pełen tostów, m.in z confitowanym boczkiem, tatarem z łososia, hot dogów w maślanych bułkach, bajglami a'la chałki z guacamole, jajkami sadzonymi, krewetkami w sosie winno-maślanym czy z boczkiem i Cheddarem. Opcje na słodko? Tosty francuskie z waniliowym serkiem i granolą i puszyste pancakes z domowym solonym karmelem i orzechami.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Święty (@swiety_poznan)

Restauracje w Poznaniu: Restauracja Bazar 1838

Restauracja Bazar 1838 w Poznaniu to doskonałe miejsce na celebracje wyjątkowych okazji. Zachwyci Was zarówno eleganckie wnętrze z długą historią oraz klasyczne menu w najlepszym wydaniu. W karcie dań czekają na Was tatar z polędwicy wołowej z żelem z żółtka, pasztet z dzika w cieście francuskim, wiosenna zupa z kalarepy z młodą marchwią i koprem czy ravioli z wędzonym twarogiem. Na szczególną uwagę zasługują także dania główne: stek z selera pieczony w soli z pączkiem z sepią, troć z nowalijkami, noga z kaczki z modrą kapustą, pyrami i jabłkiem Granny Smith czy perliczka ze smardzami i pęczotto.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Bazar 1838 (@restauracjabazar1838)

Restauracje w Poznaniu: Happa to mame

Herbaciarnia na liście najlepszych restauracji? Tak, bo trudno pominąć ten adres wśród topowych miejsc na gastronomicznej mapie Poznania. Happa to mame to koncept stworzony przez Shotę Nakayamę i Marcina Cieśluka. Do herbaciarni speciality ustawiają się kolejki gości, szczególnie po matchę i tradycyjne japońskie słodycze. Wizyta w Happa to mame to przepis na doświadczenie autentycznych japońskich smaków. Każda z pozycji przygotowana jest na bazie tradycyjnych przepisów z Japonii i na oryginalnych japońskich składnikach. W menu Happa to Mame są klasyczne słodkości, które w Japonii dostaniecie zarówno na ulicy i w tradycyjnych cukierniach, czyli daifuku, dango i dorayaki. Wszystkie słodycze oprócz dorayaki są z ryżu. Musicie także spróbować nowości Kokedama Cheescake w formie puszystej kulki wypełnionej musem z malin, a następne otoczonej cienką warstwą mochi o smaku matchy.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez happa to mame (@happatomame)

Restauracje w Poznaniu: Przyjemność

Poznańska Przyjemność to doskonale znane miejsce wszystkim fanom pizzy, a dokładniej wariacjom na jej temat. W menu Przyjemności znajdziecie niezwykłe pozycje, których nie uświadczycie w żadnej klasycznej pizzerii. Przykłady? Caprichioggia z wędzonymi burakami, Thai'gherita z tajską bazylią, Mac'n'Cheese z makaronowymi kolankami z serem czy Ninja Turtles z podwójnym pepperoni i serami. Fani roślinnej kuchni także znajdą coś dla siebie, bo w ofercie jest kilka wegańskich opcji pizzy i w pełni roślinna mozarella. Kolejnym znakiem rozpoznawczym Przyjemnością są szprycery, które doskonale komponują się z niecodziennymi pizzami, jak cytrusowy z ogórkiem, fiołkowy z dziką różą, arbuzowy z miętą czy grejpfrutowy z liczi.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez przyjemność (@przyjemnosc.pizza)

Restauracje w Poznaniu: Młyńska 12: Kuchnia i Wino

Młyńska 12 w Poznaniu to kompleks, w którym zrelaksujecie się w kawiarni i napijecie się win z doskonałej selekcji na kieliszki. A jedzenie? Koniecznie odwiedźcie Kuchnię i Wino, która serwuje śródziemnomorskie dania, ryby i świeże owoce morza w niecodziennych odsłonach. Otwarta kuchnia w restauracji daje Wam możliwość oglądania pracy kucharzy, a dodatkową atrakcją w trakcie wizyty może być live cooking. Co warto zamówić? Na szczególną uwagę zasługują placki z soczewicy z majonezem szczypiorkowym, tatar z tuńczyka z marynowanym imbirem, pomidorowa zupa rybna z mleczkiem kokosowym i pastą Tom Yum, smażony halibut na kremowym risotto z omułkami, masłem rakowym i trybulą czy bakłażan zapiekany z wędzonym tofu, z sosem sojowym i wegańskim parmezanem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Młyńska12 (@mlynska_12)

Restauracje w Poznaniu: Suszone pomidory

Suszone pomidory to kolejne miejsce w Poznaniu dla amatorów włoskich smaków. W Suszonych pomidorach zjecie ręcznie robioną pizzę i wiele innych wspaniałych dań kuchni włoskiej. Wędliny przygotowane są w restauracyjnej wędzarni, wszystkie sosy są domowej roboty, a ciasto na pizzę ręcznie przygotowane w kuchni knajpy. Wizytę w restauracji rozpocznijcie od zamówienia muli w sosie z białego wina, krewetek i kalmarów w pikantnym sosie, a na danie główne doskonale sprawdzi się linguine di mare z owocami morza, papperdelle z ragu z kaczki czy pizza z dziczyzną.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Suszone Pomidory (@suszonepomidory)

Restauracje w Poznaniu: Modra Kuchnia

Modra Kuchnia to ukłon w stronę tradycyjnej ludowej kuchni Polski i Europy. Szef kuchni i właściciel bazują zawsze na sezonowych składnikach i na nowo interpretują tradycyjne dania. W efekcie na talerzach w poznańskiej Modrej Kuchni spróbujecie schabu ze śliwką z majonezem domowym, kremowego żuru grzybowego, pikantnych flaków cielęcych, szarpanej wołowiny w poznańskich plendzach, pyz z sosem myśliwskim czy blinów z sosem z pieczonej papryki. Niezwykłe dania otulają klasycznymi smakami w nowatorskiej odsłonie. Wyjątkowy klimat podkreślają wnętrza restauracji, które sprawiają, że w Modrej chce się przebywać bez końca.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Modrakuchnia (@modrakuchnia)

Restauracje w Poznaniu: wolność neobistro

Szefem kuchni neobistra wolność jest Orson Hejnowicz, który na swoim zawodowym koncie ma pracę w najlepszych skandynawskich gwiazdkowych restauracjach, jak Geranium, Arakataka, Fauna czy Noma. W efekcie możemy doświadczyć w Poznaniu polskiej kuchni w autorskim wydaniu tego niezwykle zdolnego kucharza. "Robimy co nam się żywnie podoba" - czytamy na kanałach social media restauracji i nie są to puste frazesy. Menu bistra zmienia się co tydzień, opiera się na daniach wegetariańskich, wegańskich i nie tylko, a wszystko w duchu zero waste. Wizyta w jeżyckim neobistro to podróż pełna niespodzianek. Tylko tutaj możecie mieć okazję spróbować de vollaile'a z masłem ziołowym w kształcie pistoletu, pieczonej pyry z gzikiem i sosem na bazie soku z kimchi, sałatkę cezar z wędzonym tofu czy tatara wołowego z cukinią i dressingiem z anchovis.

 

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez wolność neobistro (@wolnosc.neobistro)

 

Restauracje w Poznaniu:  Fromażeria

"Nigdy dość sera" to hasło specjalizującej się w serach poznańskiej Fromażerii. Za kreatywne podejście do tematu otrzymali wyróżnienie Bib Gourmand od przewodnika Michelin. A co warto zjeść we Fromażerii? Krótkie, sezonowe menu cechuje uwielbienie dla sera, który jednak traktowany jest z pieczołowitością, dzięki której nie trzeba obawiać się nadmiernej ciężkości poszczególnych dań. Z przystawek koniecznie trzeba spróbować wielkopolskiej specjalności, czyli pyry z gzikiem z ziemniaków vitelotte, wielkopolskiego twarożku z dodatkiem patisonów, borowików i smażonego sera wielkopolskiego z kminkiem. Kontynuując serową przygodę można sięgnąć po Risotto "Cacio e Pepe", bogate smakiem Stracciatelli od warszawskiej Bianca Mozzarella i trufli lub postawić na klasyczną w Wielkopolsce pierś kaczki w towarzystwie czerwonej kapusty i niekonwencjonalnymi dodatkami w postaci owoców bzu, ananasa i gruszki. Na deser, wbrew pozorom, niekoniecznie sernik, a na przykład monodeser z bergamotki i kaffiru. Prawdziwi miłośnicy sera chętnie sięgną również do dedykowanej im osobnej karty, pełnej zaskakujących serów, która świetnie komponuje się z dostępnymi w Fromażerii winami. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez FROMAŻERIA - nigdy dość sera! (@fromazeria)

Restauracje w Poznaniu: Min's Table

Min's Table to pierwsza w Polsce restauracja, która specjalizuje się w koreańskim bibimbapie. To tradycyjne koreańskie danie z ryżem, jajkiem oraz warzywami i mięsem. W karcie menu znajdziecie różne wersje tej tradycyjnej potrawy. W niewielkim przytulnym wnętrzu restauracji, możecie zająć miejsca przy wspólnym stole i rozkoszować się kuchnią prosto z Korei i według przepisów Min.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Min’s Table (@mins_table_poznan)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również